Juhtkiri: tark kaardimaja

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Meil on Virumaa Teataja lugejatele pakkuda välja üks hea ja üks halb uudis. Hea uudis on see, et need, kellel suhteliselt ühesuunalisest debatist ümber seksuaalvähemuste festivali juba kõrini on, saavad nüüd lülitada end teisele lainele. Halb uudis aga see, et kena mõte Targast Majast langes rumala kaardimajakesena kokku.

Läkski nii, nagu pärast Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) siseauditit karta võis – Virumaa kompetentsikeskus, mida hellitavalt Targaks Majaks kutsutakse, taotleb kohtult pankrotti.

See on asjade loomulik jätk, sest EAS-i siseauditi avastatud reeglite sihipärane rikkumine hõlmas enam kui 297 500 eurot.

Ja kuna toetus otsustati tagasi nõuda, oli selge, et ebamäärase sisuga kompetentsikeskusel pole sellist summat kusagilt võtta.

Igaüht huvitab nüüd, mida see pankrot tähendab. Kas raha lastigi allatuult ja asutus jätkab tegevust samas kehas, ainult mõne teise nimega?

Paar Targa Majaga seotud inimest sattus mullu sügisel ka uurimise alla. Paraku on seni kogu selle asja juures valitsenud vaikus. Lihtsalt polnud, millest rääkida. Nüüd on.

Kompetentsikeskuse nõukogu on küll koosolekuid pidanud ja juriste kaasanud, kuid kõik liikus ikka kindla tulemuse poole.

Igaüht huvitab nüüd, mida see pankrot tähendab. Kas raha lastigi allatuult ja asutus jätkab tegevust samas kehas, ainult mõne teise nimega? Või rändab see kunagi maailma vallutama pidanud mõte ajaloo prügikonteinerisse?

Igatahes haiseb see asi juba tükk aega, ja üsna jubedalt. Ning on kasvajana kinnitunud otse meie Rakvere linnavalitsuse hoone külge.

Virumaa Teataja ei ole väsinud kritiseerimast linnavolikogu kunagist otsust selline moodustis üldse luua. Ja näiteks kasvõi seda, kuidas volikogu oli nõus võtma suuri laene ja ehitama juba algusest peale maksumaksjas kahtlasi mõtteid ja küsimusi tekitanud Targa Maja varjus endale uue ja luksusliku hoone.

Algusest peale ei saanud mitte keegi aru, milleks seda kompetentsikeskust vaja on, mis on asja sisu, mida see üldse tähendab. Nüüd siis teame.

Üks selle keskuse idee genereerijatest Urmas Tamm ütles paari kuu eest Virumaa Teatajale antud usutluses artiklis “Mis me möliseme, räägime asjad selgeks”: “Ma ei kujuta ette seda protsessi, kui me räägime pankrotist. Ma ütlen veel kord, et teeme kõik, et seda ei juhtuks. Ma tahan öelda, et ärme tunne häbi selle maja pärast.”

Palju õnne meile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles