Pritsimehest aukodanikuks - kauaoodatud, kuid ootamatu uudis

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Neudorf.
Jaan Neudorf. Foto: Marianne Loorents

“Olen lihtne maainimene, sinatame,” teeb Jaan Neudorf ettepaneku. Ehkki me ei ole varem kohtunud, paneb lobeda jutuga mees mind tundma, nagu oleksime vanad tuttavad. Ilmselgelt – sest juhtus nii, et Neuhaus tõi Neudorfile üllatusteate, et nüüd on vaja ülikond selga tõmmata, Cadillacil tuurid üles võtta ning Haljala valla aumärgile järele minna.

Kauasel päästekomando eestvedajast raudsel mehel võttis aukodaniku tiitli saamise uudisest toibumine pisut aega. “Ehmatasin esiti kohe ära, et vaat mis jama sellega nüüd on. Tuletõrjetki pole siin enam,” imestab Jaan Neudorf, kelle jaoks on väärtuslikus tunnustuses pisut kurbustki – vanahärra südameasjast ja elutööst, omaaegsest tuletõrjekomandost pole säilinud just palju. Maja, hingus ja muidugi mälestused, millest Jaan pole suutnud loobuda. Tema praegusest töö- ja pelgupaigast asub tegutsemast lakanud tuletõrjedepoo vaid mõne sammu kaugusel. Ikka ja jälle kerkivad temas küsimused.

“Viimane kord valdade ühinemise koosolekul ei saanud ma jälle pidama. Eks ma läksin närvi ja ägedaks, küsisin teravalt tuletõrje kohta. Mis nad ikka selle peale ütlesid? Raha ei olnud – ja pidi,” ütleb Jaan, kes on lahenduste mees, tema poleks tookord vallas tuletõrjet likvideerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles