Kui vabad me oleme?

Tauno Toompuu
, EELK Viru praost, Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Toompuu, Rakvere linnavolikogu kultuurikomisjoni esimees
Tauno Toompuu, Rakvere linnavolikogu kultuurikomisjoni esimees Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja/Scanpix

Vabariigi aastapäeval on põhjust kõneleda vabadusest. Nagu oleme seda teinud Tartu rahu aastapäeval, vabadussõja lõppemise puhul, võidupühal. Isegi represseerituid meenutades kõneleme vabadusest ja selle puudumisest. Aga kui vabad me siiski oleme? Riigina, rahvana, inimestena.

Ühele tundub meie kuulumine Euroopa Liitu ohuna vabadusele, teisele märgib võõra riigi armee sõduri saapa astumine Eestimaa pinnale vabaduse kaotust, mis siis, et saabas kuulub sõbraliku liitlasarmee sõdurile. Kellelegi tähendab vabadus võimalikult vähe riiki igapäevaelus, kellelegi jälle seda, et võimalikult paljude inimeste mure igapäevase hakkamasaamise ja ellujäämise pärast on viidud miinimumini.

Eelmisel nädalal mõtlesime Rakvere linnavolikogus, kuidas teha parim otsus. Küllap mäletate – tahetakse korraldada seksuaalvähemusteteemaline filmifestival. Ühelt poolt oli volikogu otsus jätta ühele vähemusele raha eraldamata demokraatia ja vabaduse võit. Enamiku otsus, järelikult õige otsus. Teiselt poolt võib selles näha soovi vabadust kitsendada. Kõigest ikka ei peaks avalikult rääkima. Vähemalt mitte avaliku raha eest. Jälle üks vabadus vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles