Haljala vallast leitud säilmete vastu tunneb huvi kaitsepolitsei (1)

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Nende inimeste saatuse uurimine on liidetud KAPO kriminaalasjaga, mis käsitleb Eestis okupatsioonivõimule osutatud vastupanu mahasurumise eesmärgil toime pandud NSVLi Riikliku Julgeoleku Rahvakomissariaadi, Siseasjade Rahvakomissariaadi, Riikliku Julgeoleku Ministeeriumi, Siseministeeriumi ja Riikliku Julgeoleku Komitee süstemaatilist tsiviilelanikkonna vastu suunatud rünnet aastatel 1944-1978, millega põhjustati vähemalt 2700 isiku surm. 

"Hetkel täiendavat teavet, mida avalikkusega jagada, selle juhtumi kohta pole," ütles kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp. Kui keegi teab või arvab teadvat midagi selle juhtumi ning nende inimeste kohta, siis kaitsepolitseiga saab ühendust, helistades korrapidajale telefonil 612 1455 või saates e-kirja aadressil korrapidaja@kapo.ee.

Kaitsepolitsei paneb inimestele südamele, et taolistest leidudest antaks kindlasti kohe teada politseile. Kui on selge, et tegemist võib olla okupatsioonivõimu süstemaatilise tsiviilisikute vastase ründe ohvritega ning sõjahauaga, siis tuleks kohe informeerida kaitsepolitseid, kes uurib inimsusevastaseid ja sõjakuritegusid, mis on aegumatud kuriteod.  

Sõjahaua korral kaasatakse juba sõjamuuseum, kes korraldab koos kohaliku omavalitsusega sõjaohvrite väärika matmise.

Haljala vallavalitsus sai hiljuti politseilt kirja, et pealinnast kohtuekspertiisi instituudist tuleb ära tuua seitsme inimese säilmed ja korraldada nende matmine.

Säilmed leiti eelmise aasta sügisel Vanamõisast ühe ettevõtte laoplatsiga seotud tööde käigus. Esmalt arvati, et tegemist on kahe inimese säilmetega, kuid hiljem selgus, et tegu on seitsme 25–77-aastase inimese luude ja nende fragmentidega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles