Juhtkiri: Ostleja Rakvere

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Lääne-Virumaa pealinn Rakvere on oma suurte kaubanduskeskustega tähelepanuväärne kogu Eestis. Ühe inimese kohta on Rakveres enim kaupluste müügipinda.


Isegi maailma kõige pöörasemates ostlemis- ja poodlemiskeskustes küünib elaniku kohta arvutatav kaubanduspind kuni kolme ruutmeetrini, kuid iga rakverlane võib laiutada koguni ligemale 4,5ruutmeetrisel ostupinnal.

Rakvere kohta on naljatlemisi öeldud, et siin on nii palju poode, et talvel libedaga pole inimesel ruumi isegi käpuli kukkuda. Rakverele on ennustatud kahte arenguvõimalust: kas Eesti kaubanduspealinnaks või suurimaks pankrotipesaks.


Aga vanasõna ütleb, et ega küll küllale liiga tee. Ja seda tarkust teavad ilmselt ka leedulased, kes on lõpuks otsustanud Maxima poeketi kaupluse Rakveres püsti panna. Teisalt peaks supermarketite rohkusega kaasnema loogiliselt ka ostujõulise elanikkonna arvukus. Seda aga napib.

Ja kõige selgema pildi sellest saab, kui jalutada äripäeval pooltühjades kaubanduskeskustes. Aga konkurents on muidugi ostja huvides teretulnud. Maxima kõrvale jääv vana Kungla poeke ilmselt peab sulgema uksed ja uue konkurendi mõju saab tunda kindlasti ka läheduses asuv Rimi.

Kesklinnas on kindel koht Selveril, kuid Comarket hakkab kuuldavasti otsi kokku tõmbama. Linnaservas õilmitseb Põhjakeskus, Vaala keskust pole tarbijad seevastu väga hästi omaks võtnud. Grossi Toidukaupade ketil on aga oma kindel tarbijaskond, kelle truuduses pole põhjust kahelda.


Natuke kahju on, et kesklinnast on poed suuresti ümber kolinud äärelinna ja linna äärde. Isegi turg on saanud omale linna äärde konkurendi. Samas on toidupoode õnneks üle linna, nii et ei pea peale tööd raskete toidukottidega ühest Rakvere servast teise vantsima.


Kui muidugi hindu ja valikut vaadata, siis näiteks riideid ja jalanõusid on siiski mõistlikum osta Varssavist või Wrocławist või Berliinist või Leipzigist, isegi muidu põhjamaiselt kallist Stockholmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles