Idaeurooplased süüdistavad sagedamini vägivalla ohvriks sattunud naisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivald. Pilt on illustratiivne.
Vägivald. Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter

Ida-Euroopa riikide, sealhulgas Eesti elanikud kalduvad sagedamini süüdistama vägivalla ohvriks sattunud naisi kui Euroopas keskmiselt, selgus kolmapäeval Euroopa Komisjoni avaldatud andmetest.

Eurobaromeetri 2016. aasta uuringu kohaselt taunivad praktiliselt kõik ehk 96 protsenti Euroopa Liidu elanikud soopõhist ja koduvägivalda, kuid samast uuringust selgus ka, et üle viiendiku vastanutest on arvamusel, et naised  liialdavad sageli väidetega ahistamisest või vägistamisest, ning kuuendik vastanuist märkis, et naised provotseerivad mõnikord ise endavastast vägivalda.

Kui Euroopa Liidus keskmiselt leiab 22 protsenti vastanutest, et naised mõnikord mõtlevad vägivallajuhtumeid välja või liialdavad nendest rääkides, siis Eestis arvas sama 31 protsenti. Veel kõrgem protsent oli selle näitaja puhul Maltal, kus nii märkis 47 protsenti, Küprosel (44 protsenti), Leedus (42 protsenti) ja Lätis (39 protsenti). EL-i keskmisest kõrgem oli näitaja ka Ühendkuningriigis, Luksemburgis, Sloveenias, Tšehhis, Poolas, Slovakkias.

Sarnane oli muster ka küsimuses, kas naised ise provotseerivad endavastast vägivalda. Kui Euroopa Liidus keskmiselt pidas seda tõepäraseks 17 protsenti, siis Lätis 57 protsenti, Leedus 45 protsenti, Maltal 40 protsenti ja Eestis 38 protsenti.

Üle viiendiku vastanutest on arvamusel, et naised liialdavad sageli väidetega ahistamisest või vägistamisest, ning kuuendik vastanuist märkis, et naised provotseerivad mõnikord ise endavastast vägivalda.

Eestile järgnseid siin Slovakkia (34 protsenti), Küpros (31 protsenti), Poola (28 protsenti), Tšehhi ja Rumeenia (26 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles