Purjus peaga avarii teinud endine kõrge kaitseväelane sai tingimisi vanglakaristuse

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine kõrge kaitseväelane Eero Tepp Rakvere kohtumajas.
Endine kõrge kaitseväelane Eero Tepp Rakvere kohtumajas. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Täna karistas Viru maakohus aastase tingimisi vangistusega kaitseväe pioneeripataljoni endist ülemat Eero Teppi, kes mullu põhjustas purjus peaga autoavarii ja põgenes sündmuskohalt.

Aastast tingimisi vangistust nõudis kohtult ka Viru ringkonnaprokuratuuri Rakvere osakonna abiprokurör Enn Pustak. Veebruaris peetud istungil soovis abiprokurör katseajaks poolteist aastat.

Et tegemist oli lühimenetlusega, siis langeb veerand karistust ära ja lõplikuks karistuseks jäi kaheksa kuud tingimisi vangistust koos kolmeaastase katseajaga.

Lisakaristusena võttis kohus Tepilt kaheksaks kuuks mootorsõiduki juhtimise õiguse. Mees peab mootorsõiduki juhiloa andma maanteeametile viie tööpäeva jooksul.

Abiprokurör nõudis lisakaristusena mootorsõiduki juhtimisõiguse äravõtmist aastaks. Pustak põhjendas oma nõudmist sellega, et vaatas karistuse määramisel üle eelmise aasta juhtumid ja Tepi joobeaste platseerus pingereas kolmandale kohale.

Kohtunik Anu Ammer selgitas, et kaalus karistuse määramisel ka rahalist karistust, kuid arvestades eelkõige sündmuskohalt lahkumist, kaldus kaalukauss ikkagi vanglakaristuse poole. Küll aga vähendas kohtunik lisakaristust nelja kuu võrra.

Kohtuotsus on võimalik edasi kaevata ringkonnakohtusse, andes edasikaebamisest seitsme päeva jooksul kirjalikult teada Viru maakohtule.

Veebruaris peetud kohtuvaidlus käiski põhiliselt karistuse üle. Abiprokurör ei pidanud rahalist karistust sobivaks, sest süüdistataval on pere, kus kasvab kaks alaealist last. Lisaks on ta asunud tekitatud kahju hüvitama.

Kaitsja, advokaat Martin Traat palus kohtul Tepile mõista rahaline karistus, sest see on vanglakaristusest kergem. Advokaat põhjendas soovi sellega, et Tepp on veerand sajandit töötanud kaitseväes laitmatult. Teda pole varem kriminaalkorras karistatud. Samuti kahetseb Tepp tehtut. Ja mitte ainult sõnades, vaid tegudeski, olles asunud tekitatud kahju hüvitama. Mootorsõiduki juhiloa äravõtmist lisakaristusena ei pidanud kaitsja vajalikuks, sest auto kasutamine on kaitsealusele väga oluline.

Eero Tepp ütles lõppsõnas, et Paldiskis elades ja Tallinnas tööl käies on auto vajalik. Samuti on auto kasutamine vajalik kaitseliidus spetsialistina töötades.

Eelmise aasta 30. oktoobril kell 13.52 sõitis alkoholijoobes Tepp sõiduautoga Škoda Octavia Tallinna–Narva maantee Sämi teeristis tagant otsa sama marki sõiduautole. Keegi vigastada ei saanud. Tepp lahkus sündmuskohalt, kuid politsei sai ta õnnetuspaigast 20 kilomeetrit eemal kätte. Mees peeti üheks ööpäevaks kuriteos kahtlustatavana kinni.

Süüdistusaktis on kirjas, et Tepil mõõdeti alkoholijoove 1,27 milligrammi liitri väljahingatava õhu kohta. See on 2,5 promilli. Joobe puhul on väärteo ja kuriteo künnis 1,5 promilli. Seega oli Tepil nn kriminaalne joove.

Kolonelleitnant Eero Tepp alustas teenistust kaitseväes piirivalve ajateenijana 1992. aastal. Varem on ta teeninud Balti pataljonis rühmaülemana, scoutspataljonis kompaniiülema ja operatiivsektsiooni ülemana ning Kalevi jalaväepataljonis ja 1. jalaväebrigaadis staabiülemana. Tapal asuvat pioneeripataljoni sai ta juhtida alla aasta.

Tepp on võtnud osa välismissioonidest Bosnias ja Kosovos ning lõpetanud Balti kaitsekolledži vanemstaabiohvitseride kursuse. Teda on autasustatud maaväe ohvitseri kuld- ja hõberistiga, kaitseväe eeskujuliku teenistuse ristiga ja kaitseväe teenetemärgiga kaitsealaste teenete eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles