Juhtkiri: kolame keelekeldrites

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Emakeelepäeval on ikka paslik pisut keelejuttu ajada ja keelemõtteid mõlgutada. Meie igapäevast tööriista on aja jooksul vintsutatud ja räsitud, seda on tõrjutud ja palavalt armastatud ning võib uskuda, et keel seeläbi ehk üksnes tugevamaks on muutunud.

Ei teagi, kas see on ajastu märk, kuid tavapärast muretsemist eesti keele oleviku ja tuleviku pärast on viimasel ajal justkui vähemaks jäänud. Eks igasugused hirmujutud käivad lainetena ja küllap on praegu vaid mõõnaperiood, kuid mida vähem on muret, seda rohkem mahub rõõmu inimese sisse.

Tegelikult pole keele tuleviku pärast tarvis muretseda. Kuni meil on emakeelne ülikool, kuni valmivad teadustööd eesti keeles, seni pole hirmuks põhjust. See, et inglise keel noorte abil järjest rohkem eesti keelde tungib, ei anna ka mureks põhjust, sest aastasadu on eesti keel sõbralikult laene vastu võtnud ja oma keeles neile mugava pesa leidnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles