Rakveres seikles postituvi

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakverest leiti postituvi.
Rakverest leiti postituvi. Foto: MTÜ Virumaa Loomasõbrad

Terane linlane märkas nädala alguses Rakveres sõbralikku lumivalget tuvi. Linnuke inimesi ei peljanud ning sellepärast oli alust arvata, et tegemist võib olla pulmatuviga.

MTÜ Virumaa Loomasõbrad eestkõneleja Mariliis Martõnova sõnul pole selline leid Rakveres sugugi tavaline. ‟Meile anti teada ilmselgelt inimestega harjunud tuvist,” rääkis Martõnova, kes oli võtnud linnukese eest hoolitsemise enda kanda ja korraldanud sulelise transpordi pealinna.

Ta avaldas arvamust, et tegu võib olla niinimetatud pulmatuviga – linnuga, kes lastakse pulmatraditsioonide järgi lahti noorpaari armastuse kinnituseks. Martõnova hinnangul ei saa seesugused kodustatud tuvid iseseisvalt hakkama ning selletõttu on nende kasutamine pulmades vastutustundetu. Kuigi pulmatuvidel on üldjuhul jala küljes sildike kasvataja kontaktandmetega ja tuvi leidjal on võimalik lind omanikule tagastada. Kodustatud linnud vabas looduses enamasti ellu ei jää.

Rakverest leiti postituvi.
Rakverest leiti postituvi. Foto: MTÜ Virumaa Loomasõbrad

Loodusetundja ja topisemeister Peeter Hussar nägi Rakverest leitud tuvi pildilt ning hindas linnu tema saleda keha tõttu pigem kirja- ehk postituviks. ‟Selliseid juhtumeid, kus võistluse ajal mõni selline teelt eksinud lind siinkandis ringi seikleb, on olnud ka varem. Sellised linnud käituvad inimese suhtes väga usaldavalt, on ju kah kodulinnud. Näiteks Vaindloo saare piirivalvurid on aja jooksul selliste lindudega korduvalt kokku puutunud,” rääkis Hussar.

Leitud linnul olid jalgade ümber rõngad, kuid leidjad neil mingeid andmeid ei tuvastanud. Hussari sõnul peaks seal kindlasti olema omaniku kontaktandmed, kui tegemist on ikkagi võistluslinnuga. ‟Varasemalt on siin sageli kohatud Poola linnuharrastajate linde. Võistlustel lindudele ette antud vahemaad on sadu kilomeetreid, 500-600 kilomeetrit näiteks. Selline eksinud lind lendab tihtilugu ise edasi, kui on veidi puhata ja süüa saanud.”

Pulmatuvide kasutamise trend on Peeter Hussari sõnutsi juba vähenemas, loodusemees võrdles seda Hiina laternate kasutamise populaarsusega – vahepeal olid need väga in, nüüd pigem mitte. Ka Hussar sõnas, et loodusesse lastud kodustatud tuvidel on ellujäämisega raskusi, sest neil puudub looduslik vaist ellujäämise eest võidelda.

Eesti Loomakaitse Seltsi kinnitusel tähendab pulmatuvide kasutamine tegelikkuses saaklindude tootmist, sest röövlindudele on nad lumivalge sulekuue tõttu kerge saak. Selts palub kõiki pulmalisi järgida teisi traditsioone, mille tagajärjeks poleks süütute lindude-loomade abitusse seisundisse jätmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles