Maria Kristiina Ulas õpetab paberilõiget

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kunstnik Maria Kristiina Ulas, kelle näitus “Inimvigurid” on mõnda aega rõõmustanud Rakvere teatri külastajaid, juhendab seal laupäeval, 25. märtsil paberilõike õpituba.

Lõputute võimalustega paberilõikel on pikk ajalugu. Esimene säilinud paberilõiketeos pärineb Hiina lääneosast 6. sajandist. See tehnika on moes ka praegu. Internetist ja trükistest leiavad eri maade kunstnikud paberilõiketehnika uusi väljendusvõimalusi. Hiljuti olid Kadrioru kunstimuuseumis näha Eveline von Maydelli käärilõiked.

Rakvere teatri peakunstniku Eveli Variku sõnul algavad lõikamistehnikad – laser-, tikksae-, kääri- või cutter’i-lõige – lapsepõlvest tuttavast paberi lõikamisest. “Lapsena on ju kõik rõõmuga paberist maske, lumehelbeid ja piparkooke lõiganud. Tore on lõigata sälke musta paberisse ja vaadata, kuidas kujundid üksteist täiendades ja muutudes edasi arenevad. Hämmastav on vaadata, kuidas erineva kogemuste pagasi ja erinevate oskustega inimesed teevad imelisi lõikeid ja ruumilisi paberobjekte. Äratab imetlust, kui palju on ideid ja võimalusi,” kõneles Varik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles