Uuring: üle poole inimestest ei pea homosuhteid õigustatuks

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu

Teoloog Peeter Espaki juhitava Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud ja tänavu jaanuaris tehtud uuringu kohaselt ei pea 58 protsenti Eesti inimestest seksuaalsuhteid omasoolistega mitte kunagi õigustatuks.

Selle aasta jaanuaris paluti inimesel vastata skaalal 1-10, kas seksuaalsuhted omasoolistega pole mitte kunagi õigustatud, on alati õigustatud või jääb tõde kuhugi vahepeale.

Uuringust selgus, et 58 protsenti inimestest valis skaalal punkti üks, mille järgi seksuaalsuhteid omasoolistega ei ole mitte kunagi õigustatud.

Seksuaalsuhteid omasoolistega pigem mitte õigustatuks peab 71 protsenti vastanutest, nemad paigutuvad skaalal punktidele 1-4.

Pigem või täiesti õigustatuks peab antud nähtust aga 17 protsenti vastanutest, kes paigutavad end skaalal punktidele 6-10.

Aasta varem tehtud esimeses väärtushinnangute uuringus paluti hinnata homoseksuaalsust kui nähtust ning selgus, et 53 protsenti inimestest on seisukohal, et homoseksuaalsus ei ole mitte kunagi õigustatud.

"Need andmed näitavad, et ühiskonna suhtumine homoseksuaalsetesse suhetesse on selgelt negatiivne,“ ütles Ühiskonnauuringute Instituudi analüütik Art Johanson.

Homoseksuaale ei sooviks endale naabriks 38 protsenti vastajatest, aasta varem arvas sama 39 protsenti. Seega homoseksuaalsust ei peeta küll õigeks, kuid suurem osa inimesi talub omasoolisi inimesi enda kõrval.

Uuringu korraldas 2017. aasta jaanuaris Turu-uuringute AS. Silmast silma intervjuudes vastasid küsimustele 18-aastased ja vanemad Eesti kodanikud, keda oli 795. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles