Sondas ja Tapal reostanud rong külvas inimestes hirmu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi päästeteenistuse andmetel pidanuks täna hommikul raudteekomisjon enne rongi liikuma hakkamist kõik vagunid üle kontrollima, levisid juba eile hilisõhtul kuuldused, et Sondas ja Tapal reostust külvanud raudruun koos veeremiga on öösel Tapalt lahkunud.

Ida päästekeskusel olid veel täna hommikul andmed, et rong on öösel Tapalt lahkunud. Ka teati, et raudtee esindaja oli lahkumisest eelnevalt teavitanud Tapal meeskonnavanemat ja see omakorda teavitas rongi lahkumisest häirekeskust.

Eesti Raudtee turvajuht Marius Kupper ütles, et kuuldused rongi lahkumisest levisid juba eile õhtul. "See oli juba eile õhtul suur ärevus, et nüüd viiakse vagunid ära," sõnas Kupper, kes ei teadnud, millest see infomüra tekkis, kuid lisas, et seda uuritakse.

Kupperi sõnul reostusrongi asukohta küll muudeti ja viidi veerem linnast natuke kaugemale. Täna kontrollitakse üle kõik vagunid. Kontroll peaks algama umbes kell 11.30. Kui kõik on korras, lastakse rongil edasi sõita, kuid see jääb erikontrolli alla. Rongi sihtkoht on Muuga.

Rong koosneb 34 vagunist. Vagunite tehnilise seisundi eest raudteel vastutab kauba vedaja. Praegu on kokku kutsutud komisjon, kes tegeleb kõigi vagunite põhjaliku kontrolliga. Komisjoni kuuluvad kauba vedaja (EVR Cargo), kauba omaniku ning Eesti Raudtee esindajad.

Eile kell 20.23 teatati reostusest Tapal, mitu tundi enne seda avastati reostus Sonda raudteejaamas, kus lekkis kaubarongi tsisternvagun ja päästjad katsid maha voolanud lahusti vahuga. Sonda vallavanem evakueeris reostuse vahetus läheduses olevad inimesed, kes pärast kodudesse lubati. Raudteeliiklus taastati.

Tapal avastati sellesama tsisternrongi vaguni oluline leke. Ventiil suleti kella 21.10-ks. Reostus kaeti vahuga.

Tapa kaubajaama juures kehtestati poolekilomeetrise raadiusega ohuala.

Keskkonnainspektsiooni Ida-Virumaa büroo juhi Aivar Lainjärve sõnul on tegemist ebameeldiva lõhnaga, mille kontsentratsioon ei ole tervisele ohtlik.

Tapalane Ilmar Pajumägi käis eile täiskasvanutele mõeldud kunstiringis kesklinnas asuvas Tapa muusika- ja kunstikoolis, kunstitund lõppes natuke enne kella üheksat õhtul. Juba hoonest väljudes tundis ta imelikku lõhna. "Alguses arvasin, et äkki see on masuudi lõhn ja katlamajas on midagi juhtunud," rääkis ta. Raudtee ülesõidu pool läks lõhn järjest tugevamaks. Mees ütles, et siis jõudis ta tõdemusele, et hais peab tulema kuskilt raudtee pealt. "Rohkem meenutas see siis juba bensiinilõhna," kõneles ta. Siis olevat ta arvanud, et äkki on raudteeülesõidul mõni avarii olnud või mõnest vagunist kütust lekkinud. Kesklinnast teisel pool raudteed, kus mees elab, haisu enam peaaegu tunda ei olnud.

Ambla kandis elav mees kõneles, et oli natuke pärast kella üheksat Tapal, et käia kaubanduskeskuses ja sõbraga kohtuda. "See hais, mis autost väljudes ninna lõi, oli ikka jube," ütles ta.

"Tuba oli jubedat haisu täis, see oli nagu värvihais, ei oskagi täpselt selgitada," rääkis Tapa kesklinnas elav naine, kes oli mõelnud korraks isegi sellele, et äkki on midagi plahvatanud. Ärevust lisas asjaolu, et linnas oli palju pääste- ja politseiautosid, mis raudteeülesõidu suunas kihutasid.

Tapa vallavanem Alari Kirt ütles täna ennelõunal, et senini pole vallavõime juhtunust teavitatud. "Kuigi peaks," lisas Kirt, kelle sõnul soovib vallavalitsus teada saada, miks neid pole informeeritud. Samuti tahab vallavalitsus teda, mis juhtus, mida vagunites veeti ja kas see on elanikele ohtlik.

Kirt rõhutas, et neil puudub igasugune info. Samas on ärevuses vallaelanikud omavalitsuse poole pöördunud, kuid praegu ei oska vallaametnikud nende küsimustele vastata.

Mis puudutab Sonda vallavanema otsust elanikud ohutsoonist evakueerida, siis Kirdi sõnul nad seda teha ei saa, sest ei tea juhtunust midagi. "Me ei saa lihtsalt hakata inimesi evakueerima," sõnas Tapa vallavanem.

Eesti Raudtee kommunikatsioonijuht Liina Hallik ütles, et uus leke avastati Kadrinas. Rongil lasti edasi sõita Tapani.

Kadrina vallavalitsuse avaliku teabe spetsialist Rein Sikk sõnas raudtee ääres elavate vallavalitsuse töötajate ütlustele tuginedes, et ebameeldivat lõhna seal ei olnud.

Kontrollkomisjoni liikmed alustasid Tapal tööd umbes kell 11.30. Kommentaaridest nad keeldusid.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Jelena Filippova sõnul alustati kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb kemikaalide ja jäätmehoolduse nõuete rikkumist ettevaatamatusest.

Eesti Raudteest öeldi kella poole kahe paiku, et reostusrongi kontrollimine on lõpusirgel. Kriminaalmenetlus on algatatud vedaja suhtes. Eesti Raudtee on asjaga seotud, sest kahju tekitati firma maaalal.

Vedaja, kelle vastu kriminaalmenetlust alustati, on EVR Cargo. See on riigi äriühing ja omanik on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. „Täiendavaid kommentaare saavad anda juhtumit uurivad sõltumatud uurimis- ja järelevalveasutused, tehnilise järelevalve amet ja keskkonnainspektsioon, kelle tegevusse ja otsustuspädevusse MKM sekkuda ei saa,“ kommenteeris juhtunut majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teede- ja raudteeosakonna juhataja Ain Tatter.

Päästeameti päästetöö osakonna nõunik, keemiareostuse ajal regiooni vastutav korrapidaja olnud Jaak Janno ütles, et lahusti aurud on plahvatusohtlikud ja suure kontsentratsiooni korral kujutavad ohtu ka inimesele. Aga siis peab inimene olema lekke vahetus läheduses. Tapa linnas levinud aurude kontsentratsioon ei olnud inimesele ohtlik, kuid samas Janno rõhutas, et need, kes tunnevad, et seoses reostusega sisse hingatud õhk mõjutas nende tervist, pöörduksid arsti poole. "Seekord ilm soosis meid – oli külm ja tuul ajas aurud kiiresti laiali," lisas ta.

Kauba saatedokumentide järgi on tegu ohtlike kemikaalide hulka klassifitseeruvate ainete seguga, teatas keskkonnainspektsioon. Viimase tellimusel võtab keskkonnauuringute keskuse (KUK) labor tänase päeva jooksul reostuskohtadest proovid, samuti võetakse proovid tsisternidest. Pärast analüüsitulemuste selgumist saab täpsemalt öelda kemikaali koostise. 

Terviseameti mürgistusteabekeskuse hinnangul ohtu inimeste tervisele ei ole, aga kui kellelgi on kaebusi või võimaliku mürgistusohu kahtlusi, võib konsulteerimiseks helistada mürgistusinfoliinil 16 662.

Keskkonnainspektsioon koos keskkonnaameti ja keskkonnaministeeriumi ametnikega tegeleb reostuse ulatuse ja keskkonnaohu hindamisega. Reostusega kaasneb oht veekeskkonnale, eelkõige põhjaveele. Kuna vesi liigub pinnases suhteliselt aeglaselt, loodetakse ohtu ennetada.

Keskkonnainspektsioon vahetab infot ka kohalike omavalitsustega. Tekkinud reostuse koristamist korraldab Eesti Raudtee.

Reostus avastati eile õhtul Sonda raudteejaamas ja hiljem Tapa raudteejaamas. Suurem leke oli Sondas, kus esialgsete hinnangute järgi valgus tsisternvagunist välja kuni 50 tonni kemikaali. Täpsemad kogused selguvad pärast tsisternide tühjaks pumpamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles