Iga päev on tähtis

Marju Lina
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8. aprill on üleilmne padjasõjapäev.
8. aprill on üleilmne padjasõjapäev. Foto: Shutterstock

Peaaegu (kui mitte päris) iga päev kalendris saab uhkeldada sellega, et peale hariliku nädalapäeva nime on tal vähemalt üks tähtis, enamasti ülemaailmselt tuntuks kuulutatud nimi. Virumaa Teataja tutvustab lugejatele lähiajal ette tulevaid veidramaid ja haruldasemaid tähtpäevi. Leidke oma lemmik või pühitsege igaüht!

8. aprill – rahvusvaheline mustlaste päev

“Kirikherra ja mustlane ühesugused, manguvad mõlemad armuandi,” ütleb vanasõna. Oleme harjunud mustlasi pidama tüütuiks ja kahtlasiks inimesiks, kelle peamine tegevus on möödujaid peatada, lubades neile tulevikku ennustada. Ja siis petavad nad mingi umbluu ajamise järel meilt raha välja. Kuid sel rahval on oma kultuur, ajalugu, traditsioonid ja köökki, mida mustlaste päeval meenutatakse ja tutvustatakse. See on Indiast pärit rändrahvas, kes aegade vältel on emigreerunud loode suunas. Neid on arvatavalt 9–11 miljonit ja kõige rohkem elab neid USA-s. Mustlased ehk romad kannatavad paljudes riikides diskrimineerimist. Seetõttu on oma päev neile ja ka mustlaskultuuri austajaile tähtis. Sageli kõnnivad romad sel päeval ringi põlevate küünaldega, sümboliseerimaks mustlasrahva ühtsust. Korraldatakse festivale, lauldakse ja tantsitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles