Homme saabub Eestisse viimane osa liitlaste lahingugrupi isikkoosseisust ja tehnikast

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sõjatehnika saabumine Tapale. Pilt on illustreeriv.
Prantsuse sõjatehnika saabumine Tapale. Pilt on illustreeriv. Foto: Kaitsevägi

Kolmapäeval, 5. aprillil saabub Paldiskisse viimane osa NATO lahingugruppi kuuluva Ühendkuningriigi kaitseväe tehnikast, pealelõunal maanduvad Ämaris lennukid viimaste Eestisse saabuvate Ühendkuningriigi ja Prantsuse kaitseväelastega.

Homme saabub Eestisse enam kui 200 ühikut Ühendkuningriigi sõjatehnikat, sealhulgas jalaväe lahingumasinad Warrior ja soomustransportöörid Bulldog.

Pealelõunal saabub Ämarisse enam kui 220 Ühendkuningriigi ja enam kui 130 Prantsuse kaitseväelast. Saabunud isikkoosseis ja tehnika liigub Ämarist edasi 1. jalaväebrigaadi Tapa linnakusse.

Tehnika siirmine Paldiskist Tapale kestab homsest laupäevani, kolonnid tehnikaga liiguvad marsruudil Paldiski - Keila - Tallinna ringtee - Peterburi tee - Tapa-Loobu maantee - Tapa.

Tehnika siirmine Paldiskist Tapale kestab homsest laupäevani, kolonnid tehnikaga liiguvad marsruudil Paldiski - Keila - Tallinna ringtee - Peterburi tee - Tapa-Loobu maantee - Tapa.

Kokku on ühes tehnikakolonnis kuni 20 sõidukit, kolonni liikumiskiirus ei ole suurem kui 70km/h. NATO 28 liitlasriigi juhid otsustasid möödunud juunis Varssavi tippkohtumisel muutunud julgeolekukeskkonna tõttu paigutada alliansi lahingugrupid Eestisse, Lätisse, Leetu ja Poola.

Eestisse saadetavasse lahingugrupi juhtriigiks on Ühendkuningriik, panustavateks riikideks on Prantsusmaa ja Taani. Kokku kuulub Eestisse saabuvasse lahingugruppi ligi 1200 liitlassõdurit.

Ühendkuningriik panustab rohkem kui 800 kaitseväelasega, kelle käsutuses on muu hulgas tankid Challenger 2, jalaväe lahingumasinad Warrior, soomustransportöörid Bulldog ning liikursuurtükid AS90.

Prantsusmaa panuseks lahingugruppi on 300 kaitseväelasega üksus, mille relvastuses on tankid Leclerc, jalaväe lahingumasinad VBCI ja soomukid VAB.

Prantslased teenivad Tapal järgnevad kaheksa kuud, andes seejärel vastutuse üle taanlastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles