Porkuni lahingupaigad on käest lastud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauevälja mälestusväljak, kus rist on murdunud, kivi ja kogu plats ääretult räämas.
Sauevälja mälestusväljak, kus rist on murdunud, kivi ja kogu plats ääretult räämas. Foto: Erakogu

Porkuni lahingu mälestuspaigad on täiesti räämas. Nii Vistlas kui ka Saueväljal on ristid läbi mädanenud ja ümbrus sodi täis. Kui Tamsalu vald peab sellist olukorda normaalseks, siis Eesti Leegioni Sõprade Klubi mitte.

“Meid hämmastas eileõhtune olukord teises maailmasõjas võidelnud meeste mälestuskivi juures Vistlas, Porkuni lahingus langenud rahvussangarite mälestuskivi juures. Kas EV kohalikel omavalitsustel on mingidki kohustused meie rahva pühade paikade ees või on kõik jäetud vabatahtlike õlule?” küsivad klubi liikmed.

Veel karmim on olukord Tamsalu valla teises pühas paigas – Sauevälja mälestusväljakul, kus rist on samuti murdunud, kivi ja kogu plats ääretult räämas. 21. septembril 1944 toimus Porkuni-Sauevälja-Loksa piirkonnas lahing Tallinna poole tungiva Punaarmee ja Sinimägedest taanduva Saksa armee vahel. Kuna mõlema väeüksuse koosseisus olid põhiliselt eestlased, nimetati see lahing vennatapusõjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles