Politseis ärevust tekitanud säilmed võivad pärineda muinasajast

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Vanamõisas leitud kahest kolbast.
Üks Vanamõisas leitud kahest kolbast. Foto: Erakogu

Eelmise aasta sügisel Haljala vallast Vanamõisast leitud ja politsei tähelepanu pälvinud säilmed võivad pärineda muinasajast.

Vanamõisast ühe ettevõtte lao­platsi laiendamistööde käigus leitud säilmed arvati esialgu kuuluvat kahele inimesele. Politsei saatis need kohtuekspertiisi instituuti, kus tänavu aasta alguses tuvastati, et tegu on seitsme inimese umbes poole sajandi vanuste säilmetega. Rakvere politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Joel Alla on varem Virumaa Teatajale öelnud, et korravalvurid alustasid leitud luudega seoses haldusmenetlust, sest kriminaalmenetluseks alus puudus.

Et luude päritolu ei õnnestunud tuvastada, andis politsei Haljala vallale loa säilmed maha matta. Valla sotsiaaltöötaja ja hauakaevaja peiede pidamiseni paraku ei jõudnud. Enne tuli vahele kaitsepolitsei, sest tegemist võis olla sõjakuriteo ohvritega. Kohalike seas leviski kuuldus, et sealkandis, kus säilmed leiti, lasid NKVD-lased metsavendi maha. Sõjakuriteod on aegumatud ja Eestis tegeleb nende uurimisega kaitsepolitsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles