Riik uuris laste, vanemate ja õpetajate rahulolu

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kooliõpilane.
Kooliõpilane. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Märtsiga lõppesid riiklikud üldhariduskoolide rahuloluküsitlused, mille käigus küsitleti kooli rahulolu puudutavate tegurite lõikes pea kahtekümmend tuhandet last, lapsevanemat ja õpetajat.  Koolide tagasisideraportid ja üleriigiline aruanne valmivad mais ja augustis. 

SA Innove uuringute ja arenduskeskuse juhataja Aimi Püüa tänab kõiki õpilasi, õpetajaid ja lastevanemaid, kes küsitlustele vastates oma panuse andsid.

„Küsitlused annavad riigile, koolidele, õpetajatele ja lastele objektiivset tagasisidet. Küsitlustest ilmnev aitab koolidel teadvustada nii oma tugevusi kui ka arengukohti. Tagasisideraporteid palume koolidel ja koolipidajatel kindlasti jagada nii õpilaste, õpetajate kui ka lapsevanematega, sest rahulolu luuakse osaliste koostöös.“

Rahuloluküsitlused hõlmasid kõiki Eesti kaheksanda ja üheteistkümnenda ja pea 100 kooli  neljanda klassi õpilasi. Küsiti kooli, õppimise, õpilase enda ja koolisuhetega rahulolu kohta ning põhjuseta puudumiste, koolivägivalla ja digilahenduste kasutamise kohta.  

Põhisihtgrupis vastas küsitlusele 71% ehk pea 13 200 õpilast. 

Õpetajatelt uuriti töömotivatsiooni, omavahelise koostöö, õpi- ja töökeskkonna ning haridust mõjutavate kooliväliste teguritega rahulolu ning digilahenduste kasutamise kohta.  Õpetajate sihtrühmast vastas küsitlusele 57% ehk rohkem kui 1600 üldhariduskooli õpetajat.  

1.-9. klassi laste vanematelt küsiti, kuidas nad on rahul oma lapse kooli ja õpikeskkonnaga ning haridust mõjutavate kooliväliste teguritega.  Tagasiside andis ligikaudu 3550 vanemat. 

Koolid ja omavalitsused saavad tagasisidet 8. ja 11. klassi õpilaste põhiküsitluse kohta mais ning 4., 8. ja 11. klassi õpilaste, õpetajate ja vanemate uute katsetuslike küsitluste kohta augustis.

Rahuloluküsitlused jätkuvad ka järgmistel aastatel ning edaspidi avalikustatakse  kooli rahulolu üldnäitaja  keskkonnas haridussilm.ee, kus see saab nähtavaks koos teiste tegevus- ja tulemusnäitajatega. 

Mais korraldatakse riiklikud rahuloluküsitlused ka lasteaedade õpetajatele ja lastevanematele ning sügisel kutsekoolide õpilastele ja õpetajatele. Sel kevadel tehakse ka kutse- ja kõrgkoolide vilistlaste toimetulekut ja õpingutega rahulolu hindavad uuringuid.

Rahuloluküsitlusi korralda SA Innove koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga. Küsitlused on elektroonsed ja neis kasutatakse teadusuuringutel põhinevaid ja kontrollitud küsimustikke.

Sihtasutus Innove edendab üld- ja kutsehariduse valdkonda, pakub üleeestilise Rajaleidja võrgustiku kaudu karjääri- ja õppenõustamisteenuseid ning vahendab Euroopa Liidu toetusi. Innove tegutseb haridus- ja teadusministeeriumi haldusalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles