16-aastane autoomanik ei ole valmis autojuht

Kristi Fuchs
, piirkonnavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristi Fuchs.
Kristi Fuchs. Foto: Erakogu

Sel aastal olen mitu korda puutunud kokku alaealiste autojuhtidega, kes on juhtimisõigust omamata autorooli istunud. On noorukeid, kelle politsei on roolist ka korduvalt tabanud. Vastavalt Eestis kehtivatele seadustele alustab politsei juhtimisõiguseta juhi suhtes kriminaalmenetlust juhul, kui too aasta jooksul kolmel korral autoroolist tabatakse. Sama reegel kehtib ka alaealistele. 

Üldjuhul hindavad noorukid ise oma juhtimisoskust piisavaks või isegi üliheaks, et liiklusesse asuda, nendele on juhtimisõigust näitav dokument lihtsalt plastkaart. Oluline asjaolu on muidugi ka see, et needsamad alaealised on juba ise autoomanikud.

Enamjaolt ei ole need autod aga sellises tehnilises seisukorras, et nendega üleüldse liikluses osaleda. Noorukid paistavad arvavat, et politsei neid kiusab. Ühist mõistmist ja selgust 16–17-aastastega luua on keeruline. Noortega vesteldes oleme seletanud, et juhtimisõiguseta ja sõiduoskuseta rooli istudes seavad nad ohtu nii ennast kui ka teisi liiklejaid. Oskusteta juht paneb ohtu nii oma kaasreisijad, jalakäijad kui ka teistes autodes viibijad.

On vanemaid, kes on teadlikud, et nende alaealisel lapsel on auto, ja kes arvavad, et sõidukit kasutatakse nn kinnistel radadel. Küll aga ei mõtle nad sellele, kuidas nende laps sinna kinnisele rajale jõuab – ikka mööda liikluseks avatud tänavaid. Noorukid väidavad, et liikluses osalevad nad vaid hetke, enne kui jõuavad kinnisele rajale. Selle ajaga võib aga juhtuda suur õnnetus. Autod, mis on nii kehvas seisukorras, et isegi detailid tahavad juba nende küljest kukkuda ning mille puhul pole elementaarseimadki tehnonõuded täidetud, on suureks ohuks ka kinnistel radadel. On võimatu ette näha, kuidas selline auto käitub. Lastevanemad peavad noorte hobidel silma peal hoidma, eriti kui tegu on potentsiaalselt ohtlike tegevustega. Lapsega peab vestlema ning koos jõudma arusaamale, et teatud tegevused võivad kaasa tuua traagilised tagajärjed.

Kutsun kõiki hakkajaid ja oskajaid läänevirumaalasi üles looma noortele tehnikaringe, kust kasvavad välja tulevased Märtinid ja Tänakud. Niisugused ringid tähendavad küll kulusid, kuid toetajate abil annab asju korraldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles