Neeruti maastikukaitseala pindala väheneb 21 hektari võrra

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeruti Eesjärv
Neeruti Eesjärv Foto: Marianne Loorents

Valitsus arutab neljapäevasel istungil Neeruti maastikukaitseala uut kaitseeeskirja, muudatuste tulemusel väheneb kaitseala pindala 21 hektari võrra.

Keskkonnaministeeriumi esitatud määruse eelnõu muudab Neeruti maastikukaitseala kaitseeesmärke, kaitsekorda, tsoneeringut ning välispiiri, edastas valitsuse pressiesindaja. Praeguse Neeruti maastikukaitseala pindala väheneb 21 hektari võrra, 1271 hektarilt 1250 hektarile. Metsaelupaigatüüpide tõhusamaks kaitseks suureneb sihtkaitsevööndi pindala piiranguvööndi arvelt ligi 210 hektarit, millest eramaad moodustavad 35 hektarit.

Neeruti kaitseala on moodustatud Pandivere kõrgustiku põhjaosa, Neeruti mägede ja nendevaheliste järvede, metsakoosluste, soode ning kaitsealuste liikide – kaunis kuldking, laiujur, suur-rabakiil ja tõmmuujur – kaitseks. Uus kaitseeeskiri on vajalik selleks, et tagada rahvusvahelise tähtsusega siseveekogu, poollooduslike koosluste, soo- ja metsaelupaigatüüpide ja kaitsealuste liikide kaitse ning Natura võrgustikku kuuluva loodusala eesmärkide täitmine.

Võrreldes kehtiva eeskirjaga, täpsustatakse raiete regulatsiooni piiranguvööndis, lisatakse vajaliku tegevusena poollooduslike koosluste hooldamine, keelatakse roo varumine külmumata pinnasel ning antakse kaitseala valitsejale kaalutlusõigus puidu kokku- ja väljaveo üle otsustamiseks külmumata pinnasel.

Kaitseala asub Kadrina vallas Pariisi, Jõepere, Neeruti, Võduvere ja Kiku külas. Ala on kaitse all alates 1957. aastast. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles