Kiri: Käsmu sadama detailplaneeringust

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maaeluministeeriumi andmetel on Käsmus Merekooli tn 5 lautrikohalt 2016. aastal toimunud kalalossimine koguses 1772 kg, seitsme kalapüügiloa omaniku poolt. Meie, Käsmu Lahe Kalur MTÜ-sse koondunud kalurid, peame mittesobivaks ajaloolise lautrikoha ja kalurite lossimiskohana kasutatava lautrikoha planeerimist jahisadamaks käimasoleva Käsmu Majaka Sadama detailplaneeringuga.

Varasem Käsmu lossimiskoht aadressil Ranna tee 2a määrati aastal 2010 Käsmu külaseltsi otsusega Käsmu küla puhke- ja ujumiskohaks, millega seoses kalurid siirdusid Merekooli 5 lautrikohta lossimiskohana kasutama.

Detailplaneeringu läbiviija peab arvesse võtma, et Lahemaa kaitsekorralduskavas on kirjas, et Lahemaa rannaküla elanike kõige olulisem elatusala on olnud kalapüük. Tõdeme, et ka täna on kalapüük kohalikele kaluritele elatusallikas ja Käsmu laht on nelja Lahemaa rannaküla – Käsmu, Võsu, Lahe, Lobi – rannakalurite püügipiirkonnaks. Maakonnaplaneeringus on sadamad suuruse ja perspektiivse kasutuse järgi jaotatud kolmeks, neist Käsmu nähakse S3 tüüpi väikesadama arendamine rannakalurite tegevuse ning turismimajanduse toetamiseks. Detailplaneeringus plaanitav jahisadam vastab S2 tüüpi sadamale, mille rajamist Käsmu ei ole maakonnaplaneeringus ette nähtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles