Mida sulle, kas kartulipilgud või potsu?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Umbes nii võis küsida virulasest pereema aastakümneid tagasi perele einet pakkudes. Või kutsub Viru murret rääkiv vanamemm praegugi oma lapselapsi moosise plinikuogiga keha kinnitama.

Iga virulane saab aidata kaasa Viru murde uurimisele ja säilitamisele: Viru instituut alustab ettevalmistusi uurimusteks viru keele kasutusest. “Kutsume koos emakeeleõpetajate ainesektsiooniga nii koolinoori kui ka täiskasvanuid esitama sõnu, lugusid ja ütlusi,” ütles Viru instituudi liige Marge Lepik.

Tema sõnul muretsetakse eesti keele säilimise pärast emakeelepäeval, aga kohalik Viru murre on jäänud suuresti tähelepanuta. “Oma keele ja kultuuri arendamisega tegelevad usinasti mulgid, saarlased, muhulased, setud ja ehk veel teisedki. Mulkidel ja kihnlastel on omakeelsed saatedki raadios, teistel on vastu panna keeleuurimistööd, murdekeelsed sõnaraamatud, aabits ... Aga Viru murre, kuidas on lood selle eripärase keelekuju talletamisega? Ka see on osa omakultuurist, mis vajab talletamist,” rääkis Marge Lepik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles