Lahkus Rakvere linna aukodanik Edith Kotka-Nyman

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edith Kotka-Nyman.
Edith Kotka-Nyman. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eile pärastlõunal lahkus peale rasket haigust Rakvere linna aukodanik Edith Kotka-Nyman.

Endine Rakvere linnapea Andres Jaadla meenutas Edith Kotka-Nymanit kui väga sooja ja inimlikku inimest, kes oli hingelt ja südamelt suur, hea huumorimeelega ja täis pealehakkamist.

„Ma ei tea kedagi teist, kellel oleks nii palju armastust Eesti, eestluse ja Rakvere vastu,“ lausus Jaadla.

Ta hindas kõrgelt Kotka-Nymani panust Rakvere ja Rootsi ning Sigtuna vaheliste sidemete loomisesse pärast Eesti vabariigi taasiseseisvumist, samuti abi vahendamist Rootsist Rakveresse. „Iga korralik Rootsi voodi oli haiglale tähtis. Esimesed vee- ja kanalisatsioonitorud said Rakveres tema vahendatud abiga rajatud,“ kõneles Jaadla.

Rakverest ja oma kodumajast olid Kotka-Nymanil Jaadla sõnul väga soojad mälestused. „Ja kuidas ta suutis paguluses olles hoida eesti keelt ja eesti keele ilu, kuidas ta andis eesti keele edasi oma lastele ja lastelastele.“

„Edith Kotka-Nyman oli aukodanik suure algustähega ja tema lahkumine on suur kaotus,“ ütles Jaadla ning avaldas kaastunnet lastele, lähedastele ja sõpradele.

Edith Kotka-Nyman sündis 4. mail 1932. aastal Tallinnas ja kasvas Rakveres, kus tema isa töötas Virumaa maavalitsuse insenerina ja ema oli koduperenaine.

Edith läks esimesse klassi Pika tänava algkoolis. 1940. aastal, kui algasid ärevad ajad, kolis perekond Pärnusse, kust 1944. aasta sügisel koos tuhandete teistega põgeneti Rootsi. Esimesed aastad Rootsimaal möödusid põgenikelaagris, 1947. aastal kolis Kotkate pere Stockholmi.

Alates 1990. aastast on Edith Kotka Nyman taas seotud Rakverega. Oma silmapaistvalt viljaka ning väsimatu tööga eesti keele õpetamisel, Eesti ja Rakvere kultuuriloo tutvustamisel ning kontaktide vahendamisel teenis Edith Kotka-Nyman Rakvere linna aukodaniku nimetuse. Rakvere linna aukodaniku tiitel anti talle 1998. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles