Ettevaatust, linnud teel!

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsvint teel. Foto on illustreeriv.
Metsvint teel. Foto on illustreeriv. Foto: LAURI KULPSOO/PM/SCANPIX BALTICS

Paljud väiksemad rändlinnud, nagu metsvindid, rästad, lõokesed, talvikesed, siisikesed, on juba Eestisse jõudnud. Äkki tagasi tulnud talvised ilmad ohustavad tiivulisi, sest nad kipuvad kogunema sõiduteedele ja võivad seal auto alla jääda.

"Väikestele rändlindudele on loomuomane, et nad otsivad talvise ilmaga lumevaba peatuskohta," rääkis loodusmees Peeter Hussar. Kui tuiskab või lihtsalt on põllud ja muud lindudele sobilikud alad lund täis, satuvad nad sõiduteedele, kus lund pole. 

"Eile tuisuga oli teedele kogunenud linnuparvi väga palju näha," ütles Hussar. Ta lisas, et täna autoga maanteel liikudes märkas ta neid küll vähem, kuid siiski.

Hussar selgitas, et teedel peatuvad linnud ei suuda tavakiirusel liikuvale autole enamasti reageerida. "Kui nad eest lennata ei jõua, jääb kogu parv auto alla," sõnas loodusmees.

Hussar ütles, et kui liigeldes on näha linde teel, ei maksa jääda lootma, et need autot märkavad. "Kui on võimalik kasvõi korraks kiirus maha võtta, võib päästa paljude lindude elu," kõneles loodusmees. Ta selgitas, et juba 60 kilomeetrit tunnis liikuvat autot on lindudel oluliselt lihtsam märgata kui 90 kilomeetrit tunnis sõitvat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles