Rakvere linnavalitsus esitati muinsuskaitse seltsile Karuteene medali kandidaadiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakveres põles ajalooline kõrtsihoone-elumaja.
Rakveres põles ajalooline kõrtsihoone-elumaja. Foto: Marianne Loorents

Teisipäeval avatakse muinsuskaitsekuu sellega, et kuulutatakse välja selle aasta Karuteene medali saaja.

Medalit annab välja muinsuskaitse seltsi juhatus Eesti-ainelistele kultuurimälestistele, ajaloolistele traditsioonidele või institutsioonidele suurt kahju tekitanud teo eest.

Rakvere linnavalitsusele Karuteene medali annetamise ettepaneku tegi ajaloolane Anti Poolamets. Ta avaldas arvamust, et medalit on linnavalitsus väärt selle eest, et andis loa ajaloolise Rakvere Tammiku kõrtsi lammutamiseks. 

Anti Poolamets juhtis juba mullu kevadel avalikkuse tähelepanu omaniku hoolimatusele kõrtsihoone säilimise tagamisel ning esitas linnavalitsusele järelepärimise lammutusloa andmisel.

Sel ajal kui hoone omanik kauples linnavalitsuselt hoone lammutamisluba, olid hoone aknad-uksed lahti ning selline olukord jätkus ka siis, kui hoone lammutusluba ei saanud. Muinsuskaitseamet võttis ohtu aimates hoone kuueks kuuks ajutise kaitse alla. Vaatamata sellele süttis hoone 1. oktoobril 2016 kahtlastel asjaoludel. Linnavalitsus andis 2017. aastal seejärel ka hoonele lammutusloa.

Poolamets kirjutas muinsuskaitse seltsi juhatusele: "Rakvere linnavalitsus ei ilmutanud  järjekindlust linnale väga väärtusliku hoone päästmisel, andes sellega signaali, et 1990ndaid meenutav omanike raske hoolimatus arhitektuurimälestistega ümberkäimisel võib jätkuda," edastas Poolamets. Tema sõnutsi võib Rakvere linnavalitsuse järeleandlikku otsust vaadates öelda, et avaliku võimu mugavustsoonis oleku tõttu saavad hoolimatud omanikud ikka oma tahtmise, mis tekitab juurde üha rohkem küünilisust. "Teatud omanikes õhutab selline järeleandlikkus soove ka kriminaalsel teel arhitektuurimälestisest vabaneda, et ikkagi oma tahtmine läbi suruda. Linnavalitsus oleks pidanud ilmutama avalikule võimule kohast põhimõttekindlust hoone kaitsmisel ja päästmisel, sest hoone süütamise asjaolud olid ülimalt kahtlased. Nüüd jääb avalikkusele mulje hambutust linnavõimust, kelle üle küünilised ärimehed-kinnisvaraarendajad lihtsalt irvitavad. Varsti võib kellelgi jälle tulla pähe äraproovitud meetod veidi tikkudega mängida, kui muinsuskaitse hakkab närvidele käima,“ seisis Poolametsa edastatud kirjas.

Tammiku kõrtsihoone-elumaja aadressil Tammiku 6 oli Mart Kalmu koostatud Lääne-Virumaa 20. sajandi ehituspärandi inventuuris välja toodud kui potentsiaalne riiklik kultuurimälestis.

Tegemist oli ainsa tänini säilinud ehtsa (puidust) kõrtsihoonega Rakvere linnas.             

Eesti Muinsuskaitse Seltsile esitati tähtajaks üheksa Karuteene medali kandidaati, medal omistatakse enim muinsusväärtusi kahjustava tegevuse eest.

Karuteene medali saaja kuulutab muinsuskaitse selts välja 18. aprillil kell 15 Eesti lastekirjanduse keskuses algaval muinsuskaitsekuu avaüritusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles