Esivanemate talu kui südameasi

Liina Laks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie.
Muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie. Foto: Elmo Riig / Sakala

Muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie on juba 14 aastat renoveerinud Laekvere vallas esivanemate maja. Tema vanaisa Olav Raie, kes oli Kiviõlis koolidirektor, põlvnes Kingu talust, mille tema isa oli ehitanud pärast seda, kui Laekvere mõis 1919. aasta maareformi aegu talupidajate vahel ära jagati.

Siim Raie vanavanaisa oli pärit siitsamast kõrvalt Joodikult. “Sellenimeline bussipeatus on siiamaani olemas,” ütles Siim Raie. See osa kunagisest talust, mis nüüd temale kuulub, on vaid talu süda – 1923. aastal ehitatud rehielamu.

“Maa oli laenuga ostetud, see leping on mul alles ka. Ütleme nii, et vanavanaisa Karl oleks saanud selle talu omale päriseks just enne minu sündi. Vahepeal tuli sõda ja riigikord muutus. Aga vabadussõjajärgsed laenulepingud olidki sõlmitud väga pika aja peale,” rääkis Siim Raie, kelle sõnul on imekspandav, et veel 1923. aastal otsustas vanavanaisa rehielamu kasuks. “Talus oli ju rehepeksumasin olemas, aga ma saan aru, et ta oligi selline väga konservatiivne härra. Minu teada oli ta ka Simuna kirikus abiõpetaja. Ühe kurioossema episoodina on ta sealsamas rehetoas 1941. aasta äreval suvel – niinimetatud Virumaa suvesõja ajal – ühel ja samal päeval oma vanema poja matnud ning kirstu kõrval pojapoja ristinud,” kõneles Siim Raie perekonnaloost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles