RMK jättis üürniku maja müügist teavitamata

Kristi Ehrlich
, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahti Song on majas elatud pikkade aastate jooksul hoonet jõudumööda korrastanud, ka ratastooliga toa ja õue vahel liikumiseks ehitas ta ise kaldtee.
Ahti Song on majas elatud pikkade aastate jooksul hoonet jõudumööda korrastanud, ka ratastooliga toa ja õue vahel liikumiseks ehitas ta ise kaldtee. Foto: Marianne Loorents

Lääne-Virumaal Altjal kunagises metsavahikordonis elava Ahti Songani jõudsid ühel päeval küla pealt jutud, et maja, mis on talle 31 aastat koduks olnud, on müüki pandud. Müügikuulutuse leidis kinnisvaraportaalist Songa naabrimehe naabrimees.

Kinnistut koos majaga müüb 40 900 euro eest kirjalikul enampakkumisel Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK), kellele see kuulub. Majaperemehele tuli see aga tõelise üllatusena, sest asjade sellisest käigust ei olnud teda keegi teavitanud.

Praegu pole isu midagi teha, sest seis on ebakindel.

Songa sõnul sai Lahemaa rahvuspargis asuvast kordonist tema ja tema pere kodu nii, nagu see tol ajal ikka oli – ta tuli Pärnumaalt sinnakanti metsavahina tööle ja perele anti elamispind. Metsavahiameti kadudes jäi mees majja elama. Üürileping sõlmiti temaga alles paar aastat tagasi, kui kinnistu koos majaga RMKs arvele võeti.

«Müüvad maja koos minuga. Vanasti müüdi ka ju orje,» viskas Song nalja. Elamispinnata jäädes poleks tal kuhugi minna. «See ei ole minu maja, võib-olla ei peagi teatama, kuigi oleks viisakas,» arutles ta edasi.

Kõigi nende aastate jooksul on Song kordonihoonet siiski oma koduks pidanud ja seda jõudumööda korrastanud. Hakkaja mees, kes praegu vajab haiguse tõttu väljas liikumiseks ratastooli abi, ehitas isegi kaldtee ise valmis.

«Ratastoolis saab ka ehitada tasapisi, kiiret ju pole. Mul on aega küll,» rääkis Song. Alles mõned aastad tagasi kutsus ta naabrimehe appi ja maja fassaad sai uue värvikihi.

«Praegu pole isu midagi teha, sest seis on ebakindel,» lausus mees, kes loodab siiski parimat, kuna Vihula vald ulatas talle abikäe ja hakkas tema eest ajama majaasju.

«Vald käskis saata kõik asjast huvitatud vallamajja,» ütles Song. Segaste asjaolude tõttu on ka müügikuulutus kinnisvaraportaalis mitteaktiivne.

Vihula vallavalitsus otsustas pärast RMK esindajatega kohtumist, et omavalitsus taotleb Songale eluaseme säilitamiseks kinnistu valla omandisse. Viimatisel volikogu istungil andsid vallavolinikud selleks ka nõusoleku.

Vallavanem Annes Naan ütles, et RMK oli lubanud asjade selliseks käiguks toetava avalduse teha, kuid rõhutas, et otsustab ikkagi ministeerium. «Vallal on vaja inimesele eluruum säilitada sotsiaalkaitseseadusest lähtuvalt,» märkis ta ning lisas, et kuna Song on kõik need aastad maja ka korras hoidnud, oleks vallal õige aidata tal eluase säilitada.

RMK kinnisvaraosakonna juristi Marje Kase sõnul on Vihula vald praeguseks esitanud keskkonnaministeeriumile Vihula vallavolikogu otsuse, millega taotleb riigilt Altjal asuva Kureallika kinnistu tasuta võõrandamist riigivaraseaduse, kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja sotsiaalhoolekande seaduse alusel, eesmärgiga kasutada kinnistut koos hoonetega raske liikumispuudega inimese sotsiaaleluruumina.

RMK juhatus on oma otsusega väljendanud nõusolekut Kureallika kinnistust loobumiseks põhjusel, et see on kohalikule omavalitsusele vajalik seadusest tulenevate ülesannete täitmiseks.

Riigi omandis olevate kinnistute tasuta võõrandamise otsustamise pädevus on riigivara valitsejal, Kureallika kinnistu puhul keskkonnaministril, kes peab vabariigi valitsuselt selleks eelnevalt nõusoleku saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles