Eelnõu kaotab alaealiste komisjonid

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus pole alaealiste komisjon mõjutuvahendina enam kasutusel. Pilt on illustreeriv.
Tulevikus pole alaealiste komisjon mõjutuvahendina enam kasutusel. Pilt on illustreeriv. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Valitsus kiitis kolmapäeval Brüsselis Eesti alalises esinduses toimunud istungil heaks karistusseadustiku muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu, millega tunnistatakse tuleva aasta 1. jaanuarist alaealiste mõjutusvahendite seadus kehtetuks ja kaotatakse alaealiste komisjonid.

Muudatuste tulemusena tekib Eestis alaealiste ja noorte õigusrikkujate erikohtlemise süsteem, kus on olulisel kohal vastutuse võtmine toimepandud tegude eest ja riigi reageerimine tegudele vastavalt alaealise riskidele ja vajadustele, teatas valitsuse pressiesindaja BNS-ile.

Eelnõuga tagatakse alaealiste õigusrikkumistele kiirem reageerimine, vähendades ajakulu alaealiste komisjonis toimuva menetluse ulatuses ja võimaldades menetlejal endal vajalik otsus vastu võtta.

Selleks antakse menetlejatele võimalus kasutada alaealiste suhtes laiemat ringi mõjutusvahendeid ning sätestatakse üldreegel, et alaealiste puhul tuleb eelkõige kasutada arengust lähtuvaid ja kasvatuslikke mõjutusvahendeid.

Lisaks antakse eelnõuga kohtule õigus vabastada mõistetavast karistusest ja kohaldada selle asemel alaealise mõjutusvahendit ka 18- kuni 21-aastastele noortele täiskasvanutele, näiteks suunata noor sotsiaalprogrammi või sobivale ravile, kui noore vaimse arengu tase vastab pigem alaealise omale.

Eelnõu rakendamisega kaasnevad kulud politseiametnike, prokuröride ja kohtunike koolitustele, mis suures osas kaetakse vastavate asutuste tegevuskulude ning taotletavate välisvahendite arvelt. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles