Igaüks saab aidata valida kosmosesse saadetavat laulu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupidu Tallinna Lauluväljakul.
Laulupidu Tallinna Lauluväljakul. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Suvel peetava 12. noorte laulupeo "Mina jään" kunstiline toimkond valis välja kaheksa peol kõlavat laulu, millest avalikul hääletusel ühe väljavalitu saadavad ESTCube ja Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) innovatsiooni- ja ettevõtluskeskus Mektory satelliitidega kosmosesse.

Noortepeol kõlavast 44 palast valis kunstiline toimkond välja kaheksa eriilmelist lugu, mille hulgas on nii laulupidude klassikat kui ka sel suvel esimest korda kõlavat loomingut, teatas peo pressiesindaja.

"Nüüd palume, et inimesed oma sõna sekka ütleks ja oma lemmiku poolt hääle annaksid," sõnas laulupeo peadirigent Heli Jürgenson. "Selleks tuleks lood läbi kuulata ja mõelda, milline neist võiks kaugetele galaktikatele kõige kaunimal viisil Eestist pajatada. Kosmoses pole ju keegi meist ega meie muusikast midagi kuulnud, mistõttu sobib kosmoselauluks suurepäraselt nii vana ja armastatud laulupeolaul kui ka suvise noortepeo tarbeks loodud uudislooming."

Oma hääle saab lemmikloole anda kuni 25. maini SIIT. Iga laulu juures on lühike tutvustus, mille on kirjutanud noor dirigent ja helilooja Rasmus Puur.

Kui valik on tehtud, salvestatakse Eesti rahva lemmiklaul satelliitide ESTCube 2 ja TTÜ100 mällu ning lennutatakse 2018. aastal avakosmosesse. "Kuna vaakumis helilained ei levi, siis laul küll otseselt kosmoses ei kõla. Küll on võimalik digitaalsel kujul seda uuesti vastu võtta satelliitside kaudu ning seeläbi taasesitada," ütles ESTCube 2 projektijuht Kadri Bussov.

TTÜ Mektory satelliidiprogrammi juhi Rauno Gordoni sõnul teevad satelliitide meeskonnad programmi "EV 100" raames koolidele üle Eesti ka töötubasid, mille tulemusel ehitatakse satelliitside vastuvõtjad. "Nendega on võimalik laulupeo kosmoselaul maa peal olles kinni püüda ning taasesitada," ütles ta. Laulude lennutamine kosmosesse on Eesti satelliitide kingitus Eesti rahvale programmi "EV 100" raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles