Üks paljudest aasta emadest – kolm last pluss tosin vanurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja valla aasta emaks pärjati kolme lapse ema Riina Rajaste. Fotolt puudub Timo ja Mona vanem vend Robert, kes on Kevadtormil.
Väike-Maarja valla aasta emaks pärjati kolme lapse ema Riina Rajaste. Fotolt puudub Timo ja Mona vanem vend Robert, kes on Kevadtormil. Foto: Meelis Meilbaum

​Eile õhtul võttis Riina Rajaste oma noorema poja, temast peajagu pikema noormehe käevangu ja suundus Väike-Maarja seltsimajja. Vapper tegus naine läks vastu võtma valla aasta ema tiitlit. Väärikas lugupeetu on elus vett-vilet kogenud ja teistelt õppinuna üles kasvatanud tublid lapsed: Robert (31), Mona (18) ja Timo (16).

Naerusuine Riina (49) tunnistas paar päeva tagasi, et pelgab kõige rohkem seda, et äkki on vaja kõnet pidada. “Hakkan hirmsasti pabistama, süda hakkab nii taguma. Vaat et jääb lausa seisma,” ütleb Rajaste. Nii ongi järsku kõik see, mida läbi elatud ja millest võiks teistele rääkida, justkui peast pühitud. Rõõmsate silmadega naise on jõudnud juba pisaraid pühkima panna ka laste suust kõlanud kaunid laulud.

Tegelikult on Rajastes südikust, pealehakkamist ja pöörast jõudu. Tema igapäevatöö Simuna valla avahooldajana on vanainimeste eest hoolitsemine ja nendest hoolimine. Üksinda, jumala üksinda tunnevad end vanurid, kellega ta toimetab päevast päeva. Lapsed on neil küll kõigil olemas, kuid tulla pole neil mahti – ikka on aeg lühike, tee liiga pikk. Aga Riina tuleb. “Üks vanainimene helistas mulle ja rääkis, et ajakirjas kirjutas, et on uued tabletid, mis võtavad üksinduse ära. Suuremal osal neist on vaja kellegagi rääkida. Vanur, kes nüüd on surnud, on mul siiani hinges. Ta ei kuulnud, mina markeriga kribasin, et ta näeks,” jutustab Rajaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles