Jaapan kaalub tuumareaktorite kinnikatmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace´i liige mõõtmas radioktiivsust läinud laupäeval Kawamata linnas,  mis asub 60 km kaugusel maavärinast ja tsunami kahjustatud Fukushima tuumaelektrijaamast.
Greenpeace´i liige mõõtmas radioktiivsust läinud laupäeval Kawamata linnas, mis asub 60 km kaugusel maavärinast ja tsunami kahjustatud Fukushima tuumaelektrijaamast. Foto: Reuters

Jaapan kaalus eile plaane paigaldada Fukushi­ma tuumajaama purunenud reaktorihoonetele spetsiaalsed katted, et radiatsiooni piirata, ning pumbata saastatud vesi tankerisse.


Ülivõimsa maavärina ja sellest põhjustatud tsunami tagajärjel kahjustada saanud Fukushima tuumajaama ei ole stabi­lisee­rida suudetud.
Jaapan kaalub kõiki variante, üritades likvidee­rida maailma tõsiseimat tuumakriisi alates Tšernobõli katastroofist, ütles valitsuse pressiesindaja Yukio Eda­no.


Kaalumisel olevate variantide seas on kolme raskemalt kahjustada saanud reaktorihoone katmine spetsiaalsete tekstiilist katetega ning õhufiltrite paigaldamine radiatsiooni piiramiseks, kirjutas ajaleht Asahi Shimbun.
Teine variant on tuua teise reaktori juurde tühi tanker, et töölised saaksid reaktorist lekkinud erakordselt kõrge radiatsioonitasemega vee laeva pumbata, kirjutas ajaleht anonüümsetele allikatele viidates.


Abi teistelt


USA laenas Jaapanile roboteid, mis suudavad rusude vahel liikuda, filmida ja koristada. Purunenud reaktorihoonete rusude vahel inimesed töötada ei saa, sest sealne radiatsioonitase on liiga kõrge.
Prantsusmaa, mis saab kolm neljandikku oma elektrist tuumaenergiast, saadab Jaapanisse riikliku reaktoritootja Areva eksperdi, kes asub abistama Fukushima operaatorfirmat TEPCO.
TEPCO president Masataka Shimizu, kes ei ole enam kui kaks nädalat avalikkuse ees esinenud, viidi teisipäeva õhtul ilmselt stressist tingitud kõrge vererõhu ja peapöörituse tõttu haiglasse.
TEPCO juhatuse esimees Tsunehisa Katsumata ütles ajakirjanikele, et tõenäoliselt tuleb kokku kuuest reaktorist esimesed ne­li sulgeda.


Kõrge jooditase


Jaapanil on tuumakriisi ohjeldamisel dilemma: reaktorite ülekuumenemise vältimiseks on vaja neisse vett pumbata, kuid erakordselt radioaktiivne vedelik lekib samal ajal välja, takistades hädavajalikke parandustöid ja ohustades keskkonda.
Radioaktiivne leke levib ka õhus, saastades kohalikku põl­lu­majandus­toodangut.
Eelmisel nädalal avastati jooditaseme tõus Tokyo joogivees. Jaapani võimud on korduvalt toonitanud, et saastunud toiduained ja vesi inimeste tervisele otsest ohtu ei kujuta ning ookeani hoo­vused hajutavad merre sattunud reostuse.
Kuna reaktorite sees toimuvast puudub täpne ülevaade, hoiatab osa tuumaeksperte, et reaktori tuuma sulamine on juba alanud.


Richard La­hey juhtis Gene­ral Elect­ricu kuumaveereaktorite ohutusuuringuid ajal, kui firma Fukushimasse reaktorid paigaldas. Ta ütles ajalehele Guardian, et olemasolevate andmete põhjal on tuum läbi surveanuma alaosa betoonpõrandale sulanud.
“Ma loodan, et ma eksin, kuid tõendid küll viitavad sellele,” ütles ta.
Greenpeace’i radiatsiooniekspert Jan van de Putte kutsus Jaapani valitsust astuma jõulisemaid samme tuumajaama ümbruses elavate inimeste evakueerimiseks ning hoiatas pikaajaliste mõjude eest rahva tervisele, tuues välja suurenenud vähiriski.
Tuumaenergeetika asjatundjate hinnangul võib Fu­kushima tuumareaktorite käibelt kõrvaldamine kesta 30 aastat ning minna Tokyo Electric Power Com­panyle maksma 8,5 miljardit eurot, kirjutab Kaup­palehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles