Haljala vallast leitud säilmed teevad ajalugu

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljala vallast leitud säilmed teevad ajalugu.
Haljala vallast leitud säilmed teevad ajalugu. Foto: Erakogu

Esmaspäeva pärastlõunal ütles siseminister Andres Anvelt riigikogu liikmete arupärimisele vastates, et andis politseile suunise arutada säilmetega seonduvat koos muinsuskaitseameti ja kohtuekspertiisi instituudiga.

Järelepärimine kannab pealkirja “Tundmatute haudade seadusevastasest kaevamisest PPA (politsei- ja piirivalveamet – toim.) töötajate poolt”. “Eestis tuleb pea igal aastal ette juhtumeid, kus kaevetöödel leitakse inimskelette või nende jäänuseid,” öeldakse arupärimises.

“Asjast teavitatakse politseid ning politsei teostab ise kaevamised ja toimetab luud Eesti kohtuekspertiisi instituuti (EKEI). Isegi kui tegemist on mõne kuriteoohvriga, sisaldab olulisi andmeid võimaliku kuriteo kohta leiukontekst, luude täpne asend, võimalikud skeletiga säilinud esemed jne. Luude väljakaevamine asjatundmatu isiku poolt hävitab või kahjustab leiukonteksti väga oluliselt ja muudab enamikul juhtudel võimaliku tuvastamise oluliselt raskemaks, tihtipeale ka võimatuks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles