Marko Pomerants lubab jääda pildile

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerantsist võib saada pärast siseministriportfelli loovutamist riigikogu keskkonnakomisjoni esimees.
Marko Pomerantsist võib saada pärast siseministriportfelli loovutamist riigikogu keskkonnakomisjoni esimees. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Marko Pomerants on oma kodupartei IRLi sisedemokraatia tõttu sunnitud siseministri portfellist loobuma ja hakkama riigikogu liikmeks, kuid mees ei dramatiseeri olukorda üle.


Marko Pomerants, mis tundega võtsite vastu teadmise, et te enam siseministrina ei jätka?
Kogenud poliitik ei saa sellest ennast häirida lasta. Sa näed tervikpilti, tead tagamaid. See, et sa sellisel puhul rõõmus pole, on vahest ka inimlik. 46aastasel mehel ei saa olla 12aastase poisikese reaktsioon, veel vähem saab ta kaheaastasena põrandal väherdada ja jonnida.
Samas õnnestub nüüd mõneks ajaks teenri seisusest, milles minister on, rahvaesindaja tähtsale positsioonile tõusta. Ma olen ju jätkuvalt valmis ka ministritööd tegema. See on küll tihti keeruline, aga huvitav. Mõnus pinge all olek. Ei sobi nõrganärvilisele.

Milliste saavutustega ministriametis te ise rahule jäite?
Majandussurutis õnnestus üle elada. See tähendas kokkuleppeid inimestega, kärpeid. Eestisse õnnestub tuua ELi IT-agentuur.
Piirijärjekordade teema sai põhimõttelised lahendused, mis peaks mugavamaks tegema järjekorra võtmise ja seal olemise. Ida-Virumaa sai valitsuse tegevuskava, Rakvere sai uue politsei- ja päästehoone. Korruptsiooni õnnestus juurida.
Päästeala seadusloome teeb heameelt, politsei- ja piirivalveameti käivitasime, Balti ministrite koostöö oli väga ladus. Valitsusega tagasime euro tuleku. Andke mulle 10 000 inimest ja ma teen üksi hulga asju ära - minister saavutab ikka edu koos oma haldusala inimestega. Vähesed saatuse poolt väljavalitud saavad sellistes asjades osaleda ja neisse panustada. Kokku oli Eesti ajaloos väga tähenduslik ajajärk.

Kui tagasi vaadata, siis mida oleks võinud teha teisiti?
Suures plaanis vist mitte midagi, taktikalisel tasandil on neid asju ju kogu aeg, mille üle juurdled.
Olgu selleks näiteks lumetorm Monika aegne teavitustöö või mingi seaduseelnõu ettevalmistamisel liigne kuu jagu aega, mida oleks pidanud kasutama võib-olla teistmoodi.

Millise hinnangu te oma tööle ministrina annate?
Olen pakkunud viie palli süsteemis nelja ja kümne palli süsteemis kaheksat. Lääne-Viru valijad hindasid ka üsna kõrgelt, mille eest neile tänu.

Millised on teie nõuanded ja soovitused uuele siseministrile Ken-Marti Vaherile?
Mul on arvutis kiri, kus hetkeseisuga 16 punkti. Need kõik on mingi konkreetse teemaga seotud punktid. Ken-Martit pole vaja õpetada kui poliitikut.
Kui Hanno Pevkur ministriks sai, andsin talle kui värskele ministrile mõned soovitused elektronkirja teel, sest mul olid kogemused ka sotsiaalministrina olemas. Sotsiaalse sidususe ministrit õpetasin ka. (Naerab.)

Milliste probleemidega peab uus siseminister esmalt tegelema hakkama?
IT-agentuuri Eestisse toomine vajab lõppmängu. Kohe tuleb hakata tegelema 2012. aasta eelarve ettevalmistamisega. Suurtest ja keerulistest asjadest ootab ees eripensionide reform.
Politsei- ja piirivalveseadus tahab elust tulenevaid muudatusi. Vabatahtlik merepääste seadustamist. Tööd on palju ja erinevat.

Millise riigikogu komisjoni töös te soovite osaleda?
Olen oma esimeseks valikuks määratlenud keskkonnakomisjoni.
Põhjusteks geoloogiainseneri haridus, töökogemus (on töötanud keskkonnateenistuses - toim.), kogemus ka seda komisjoni riigikogus juhtida, visioon, kuidas seal tööd teha. Saan hakkama mis tahes komisjonis. Riigikogu liige peab hakkama saama paljude riigiehituslike teemadega. Analüüs, arutelu, otsus. Nii lihtne see ongi.
Ei maksa pabistada, et minust saab tundmatuks jääda sooviv riigikogu liige.

• Marko Pomerants on pärit Tamsalu vallast, elab Rakveres.
• On töötanud Lääne-Viru maavalitsuse keskkonnaosakonna juhatajana ja maavanemana.
• Ta on olnud riigikogu liige, sotsiaalminister ja siseminister.
• Kuulub IRLi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles