100 aastat Viru-Jaagupi raamatukogu

, Viru-Jaagupi rahvaraamatukogu juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikka aega tegutses raamatukogu eramajas (vasakul), kui see omanikule tagastati, tuli kolida ajutiselt korterisse. Lõpuks leiti endale kodu endise Viru-Jaagupi koolimaja ülakorrusel.
Pikka aega tegutses raamatukogu eramajas (vasakul), kui see omanikule tagastati, tuli kolida ajutiselt korterisse. Lõpuks leiti endale kodu endise Viru-Jaagupi koolimaja ülakorrusel. Foto: Vinni vald

Viru-Jaagupi avalik raamatukogu Hommik on moodustatud ja kantud Eesti kubermangu ühinguregistrisse 8. aprillil 1917 – peale nn veebruarirevolutsiooni. Septembris 1916 oli toimunud Viru-Jakobi Haridusseltsi koosolek raamatukogu moodustamiseks. Koostati põhikiri, et esitada see kubermanguvalitsusele registreerimiseks ja kinnitamiseks.

Tsaarivalitsuse ajal olid talupoegadele lubatud ainult nn lugemisringid. Lugemisringide nime all tegutsesid Kehalas ja Koeraveres tillukesed raamatukogud. Ringi liige sai laenutada raamatuid kaheks nädalaks, kui ta kviitungi alusel oli maksnud osamaksu, mis oli 3 kopikat. Laenutati nädalavahetusel Jaan Metsiku pool kodus, kus lugemisvara oli ühes suures raamatukapis. 1905 käisid tsaariaegsed ametnikud Jaan Metsiku ja Jaan Otsa talust otsimas tsaarivõimuvastaseid raamatuid, kuid ei leidnud neid.

Koeravere lugejate ringi olid 1905. aastal asutanud kolm edumeelset taluperemeest, kõik Jaanid, perekonnanimedega Metsik, Ots ja Kreek. Ühiselt pandi raha kokku, et natukenegi talupoegadele vaimuvalgust jagada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles