Rakveres mõisteti süüdi neli Eestis elavat Venemaa kodanikku (1)

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni passiga neli meest said kodumaiste sigarettidega äritsedes kopsaka tulu.
Vene Föderatsiooni passiga neli meest said kodumaiste sigarettidega äritsedes kopsaka tulu. Foto: Toomas Huik/Postimees, montaaž

​Mitte spionaažis, vaid suures koguses salasigarettidega äritsemises, millega kurjategijad panid ainuüksi aktsiisi arvelt taskusse üle 80 000 euro.

Kohtu all olid 33-aastane Eduard Gazyura, 38-aastane Stanislav Grebenyuk, 31-aastane Sergei Andrejev ja 30-aastane Sergey Grebenchuk. Kõiki nelja süüdistati tubakaseaduse rikkumises.

Süüdistuse järgi tegutsesid mehed 2015. aasta oktoobrist kuni vahistamiseni mullu novembris.

Kogused ulatusid 816 000 sigaretini ja süüdimõistetud teenisid ainuüksi aktsiisi maksmata jätmisega üle 80 000 euro.

Kõikidel sigaretipakkidel puudus Eesti Vabariigi maksumärgistus, eestikeelsed kirjed nikotiini ja tõrva sisalduse kohta ning tervisohu üld- ja lisahoiatus.

Kolm isikut said tingimisi karistused alates kaheksast kuust kuni aasta ja kahe kuu pikkuse vangistuseni.

Šokivangistuse määras kohus Gazyurale, kellel tuli reaalselt vanglas veeta viis kuud ning ülejäänud aasta ja 11 kuu pikkune vangistus jäeti täitmisele pööramata.

Nimetatud ühest aastast ja 11 kuust tuleb isikul aga kaks kuud veeta allutatuna elektroonilisele valvele, mis sisuliselt tähendab koduaresti.

Karistused määrati kokkuleppemenetluse korras. Nelja mehe katseaeg on alates pooleteisest aastast kuni kahe aasta ja kaheksa kuuni.

Gazyura vara suhtes rakendati laiendatud konfiskeerimist, mis tähendas, et riik võttis ära Gazyurale kuulunud, kuid kolmanda isiku nimele registreeritud sõiduauto.

Lisaks konfiskeeriti 5000 eurot, mis oli kohtuotsuse tegemise ajaks isiku poolt juba riigile tasutud, ja pandi talle lisakohustuseks maksta katseaja jooksul riigile veel 5000 eurot.

Laiendatud konfiskeerimist ehk kolmanda isiku vara kallale minemist rakendati ka Grebenyuki puhul. Siingi läks konfiskeerimisele sõiduauto.

Kriminaalasja juhtinud Viru ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Sigrid Nurme sõnul on riigile väga tähtis kriminaaltulu väljaselgitamine ning selle äravõtmine peab olema vältimatu.

“Prokuratuur on kohtuotsusega rahul, sest isikud on lisaks kriminaalkaristusele jäänud ilma ka varast, mis osteti salasigarettide müügist saadud raha eest,” ütles Nurm. 

“Kuritegude toimepanemine ei tohi isikule olla elatusallikaks ja seetõttu on igati põhjendatud kogu kuritegelikul teel saadud vara kurjategijatelt äravõtmine,” lisas ta.

Kohtuotsuses viidatakse tubakaseaduste paragrahvidele 12, 13 ja 15, mis sätestavad, et tubakatoote müügipakend maksumärgistatakse alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse kohaselt, trükitakse eestikeelsed tekstid terviseohu üldhoiatusega ning teave sigarettide tõrva, nikotiini- ja vingugaaside sisalduse kohta. 

Viimane nõue kehtis veel eelmisel aastal. Tänavu andmeid tõrva ja nikotiini kohta sigaretipakkidelt enam ei leia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles