Rakvere ekslinnapea vaidlustas riigigümnaasiumi planeeringu algatamise

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu aega tagasi tegid Rakvere gümnaasiumi õpilased ümber oma koolimaja inimketi, et toetada riigigümnaasiumi rajamist just sinna.
Kuu aega tagasi tegid Rakvere gümnaasiumi õpilased ümber oma koolimaja inimketi, et toetada riigigümnaasiumi rajamist just sinna. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere ekslinnapea ja linnavolikogu liige Andres Jaadla esitas volikogule vaide otsuse kohta algatada L. Koidula tn 11b kinnistu ja seda ümbritseva ala detailplaneeringu koostamine.

Jaadla sõnul tuleb otsus tunnistada kehtetuks, kuna see on vastuolus seadusega. Ta selgitas, et planeerimisseaduse § 128 lg 5 sätestab, et detailplaneeringu algatamise otsuses märgitakse 1) planeeringuala asukoht, sealhulgas planeeringuala piir ja suurus, 2) detailplaneeringu koostamise vajadus, 3) võimalike uuringute vajadus.

“Vaidlustatavas otsuses ei sisaldu mis tahes vormis märget võimalike uuringute kohta, mis detailplaneeringu koostamise käigus teha tuleb,” märkis Jaadla, kelle sõnul oleks vaja seoses selle detailplaneeringu algatamisega teha mitu põhjalikku uuringut.

Näiteks tuleb Jaadla sõnul kindlasti kaaluda Rakvere linna tulevasi rahvastikuprognoose analüüsiva täiendava uuringu korraldamist, arvestades muu hulgas regionaalset mõõdet ja inimeste liikuvuse prognoosi.

Jaadla teatas, et esitas vaide, kuna Rakvere gümnaasiumi hoonet riigigümnaasiumi asukohana ei ole kaalutud piisava põhjalikkusega.

“Oluline on arhitektuurilisi ja linnaruumilisi lahendusi pakkuva uuringu läbiviimine, arvestamaks linna haridusasutuste olemasolevate hoonete väljakujunenud väärtusi ja olemasolevate hoonete ruumikasutuse analüüsi ja pakkumaks võrreldavaid lahendusi tänaste olemasolevate linna haridushoonete ja nende kinnistute parimaks kasutamiseks ja võimalike uute ehitusmahtude parimaks sobitumiseks linnaruumi,” teatas ekslinnapea.

Samuti tuleb tema hinnangul teha kõikide üldplaneeringu käigus korraldatud uuringute analüüs, arvestamaks antud detailplaneeringu ala ja muudatusi, mida algatatav planeering sellele ja sellega piirnevale linnaruumile kaasa tooks. Jaadla leidis ka, et tegemist on linna üldplaneeringut oluliselt muutva planeeringuga. “Detailplaneeringuga muutub nii linna üldplaneering kui ka kogu linna hariduselu ja koolivõrgu areng,” lausus ekslinnapea.

Rakvere linnapea Mihkel Juhkami ei olnud aga sugugi kindel, kas riigigümnaasiumi detailplaneering üldse üldplaneeringut muudab.

“Võibolla väikeses mahus, selle võrra, mis mänguväljaku haljasalale ulatub,” lausus Juhkami.

Linnavolikogu liige Kert Karus aga väitis, et Jaadla tegeleb tähenärimisega, ning leidis, et hea tahtmise korral saaks kinni hakata praktiliselt kõikidest otsustest ning neid juriidiliselt väänama asuda.

“Ütle parem otse välja, mis su vaide esitamise taga on,” pöördus Karus Andres Jaadla poole.

Jaadla teatas, et esitas vaide, kuna Rakvere gümnaasiumi hoonet riigigümnaasiumi asukohana ei ole kaalutud piisava põhjalikkusega.

“Mina näiteks sain teada, et riigigümnaasiumi tahetakse ringteele teha, Virumaa Teatajat lugedes,” lausus Andres Jaadla.

Ta leidis, et riigigümnaasium on võimalik rajada Rakvere gümnaasiumi hoonekompleksi ka nii, et see ei sea ohtu vana ajaloolist koolihoonet. “Uue maja saab ehitada selle külge, ruumi ju on, kasvõi näiteks direktor Kuke ajal ehitatud hoone asemele,” kõneles Jaadla.

Rakvere abilinnapea Rainer Miltop selgitas, et haridusministeeriumi ehk riigigümnaasiumi rajamise rahastaja esindajad on kahel korral gümnaasiumi hoonetega tutvunud ning leidnud, et riigigümnaasiumi rajamiseks need ei sobi.

Linnavolikogu liige Roman Kusma nentis, et peab Jaadlaga nõustuma selles, et otsus riigigümnaasiumi asukohaks ringtee valida sündis kiirustades. “Kolme korda see ju volikogu ees ei käinud,” viitas Kusma tõigale, et tavaliselt läbivad eelnõud volikogus mitu lugemist.

Samas ei osalenud Jaadla volikogu istungil, kus antud teema kõne all oli, ka mitte istungile eelnenud komisjonide koosolekutel, kus samuti asja arutati.

Rakvere linnavolikogu esimees Toomas Varek ütles, et Jaadla esitatud vaie vaadatakse kindlasti nõuetekohaselt läbi ning sellele vastatakse. “Teeme analüüsi ära ja oleme targemad, võibolla saame hoopis tugevama põhja asjale,” lausus Varek.

Kodanikualgatuse korras sündis toetusgrupp

Sellel nädalal moodustus kodanikualgatusena toetusgrupp Riigigümnaasium Gümnaasiumisse.

“Soovime, et niivõrd tähtsas küsimuses toimuks elementaarnegi dialoog avalikkusega,” rääkis selle üks eestvedajatest, Rakvere spordikeskuse direktor ja linnavalitsuse liige Marti Kuusik. Ta lisas, et toetusgrupi liikmed toetavad täielikult riigigümnaasiumi rajamist, aga asukoht olgu parim võimalikest.

Toetusgrupp kohtus linnavalitsuse esindajatega, et püüda saada aru, mis kallutas asuma uue maja versiooni taha. “Käisime läbi kuus võimalikku varianti, vaadates suurt pilti. Me ei saanud põhjendust, miks kindlasti ei saa kasutada riigi ühte ilusamat, eestiaegset, pika ajalooga koolimaja,” lausus Kuusik.

Haapsalu ja Viljandi eeskuju näitab tema sõnul, et haridustempleid saab edukalt ajakohastada, säilitades parima, mis kaasneb pika ajalooga.

“Kui keegi on pahane Andres Jaadla peale, et ta esitas vaide volikogu otsusele, siis küsiksin – kas kokk saab olla kuidagi pahane kliendi peale, kes ei soovi süüa toorest rooga?” uuris Marti Kuusik.

Ta märkis, et läbirääkimisteks on olnud aega aastaid. “Et nüüd on kibekiire, ei saa olla õigustuseks minna kaasa ebakvaliteetse otsusega,” ütles Kuusik.

Toetusgrupi seisukoht on, et riigigümnaasiumi saab rajada ajaloolise hoone baasil ja Tallinna tänava maja asemele tuleb ehitada põhikoolimeetmest uus põhikool.

Toetusgrupp kutsub üles liituma Facebookis ning korraldab antud küsimuses esimese avaliku arutelu üldse, mis toimub 6. juunil kell 18 Rakvere gümnaasiumi aulas. Kutsutud on kõik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles