Endine vallajuht kannab hoolt mälestiste eest

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrina endine vallajuht, praegune vallavalitsuse liige Jaan Stern näitab uhket mälestussammast, millesarnast mujalt raske leida. Mälestise säilimine vajab aga kulutusi ja tööd.
Kadrina endine vallajuht, praegune vallavalitsuse liige Jaan Stern näitab uhket mälestussammast, millesarnast mujalt raske leida. Mälestise säilimine vajab aga kulutusi ja tööd. Foto: Marianne Loorents

Kadrina kiriku taga, möödujale esmapilgul varjatud kohas asub vabadussõjas langenute mälestusmärk, mis sinna 1926. aastal püstitati.

Kuigi võõrvõimud samba vahepeal lammutasid, taastati see nõukogude aja lõpul ja taasavati 1990. aastal. Nüüd on mälestusmärgi olukord taas kehv ning inimese abita mälestis kaua vastu ei pea. Kadrina endine vallajuht, end põliseks Neeruti poisiks nimetav Jaan Stern rääkis, et keegi peab ju ka sellistele väärtustele tähelepanu pöörama.

Varem on Stern vedanud Kadrina kalmistu õnnetus seisus olnud piirdeaia ja Hulja kalmistu värava rekonstrueerimist. Tänavu kevadel pöördus Sterni poole Kadrina vallavanem Erich Petrovits ettepanekuga, et Stern võtaks juhtida mälestussamba värvimise ja taastamise tööd. “Eks see on mahukas ettevõtmine ja maakeeli öeldes ropult kallis,” rääkis Stern, kelle hinnangul vajaks vuugitöid terve mälestussamba keha. “Ühel hetkel võib juhtuda, et ilmastiku tõttu hakkab sammas pudenema. See võib olla ohtlik ja siis on ka selle taastamine juba võimatu.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles