Kultuurikärajate vaimutuli vindus toorestes puudes

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuri üle kõneldi kamina ees, mis ei andnud sooja. Vasakult Tauno Toompuu, Raivo Riim, Kairit Pihlak, Anne Nõgu ja Tiiu Mürk.
Kultuuri üle kõneldi kamina ees, mis ei andnud sooja. Vasakult Tauno Toompuu, Raivo Riim, Kairit Pihlak, Anne Nõgu ja Tiiu Mürk. Foto: Marianne Loorents

​Rakvere Targas Majas peetud kultuurikärajatel “Kelle me täna põlema paneme?” arutati Rakvere kultuurielu probleeme, mis aga taandusid suuresti taas vaidlusele, kas vajatakse ühte või kahte maja. Kas Pärdi keskus või kultuurihoone Keskväljakul? Kui arutelu moderaator Rein Sikk küsis poolesaja inimese ette istuma kutsutud kultuurivaldkonna asjatundjatelt, kelleks olid Kairit Pihlak, Velvo Väli, Tauno Toompuu, Keio Soomelt, Raivo Riim, Anne Nõgu ja Tiiu Mürk, alustuseks, missugune laul iseloomustaks kõige paremini Rakveret, kõlas vastuseks nii “Juba linnukesed”, “Sauna taga tiigi ääres”, “Aga see pole see ...” kui ka tants “Targa rehealune”.

Kui Rakvere abilinnapea Kairit Pihlaku sõnul pole kahe maja ehitamine realistlik, siis Priit Verlini ja Roman Kusma nägemus võimalustest oli vastupidine: ega maailmast ole raha kadunud.

Arutelu kuulanud kultuuriminister Indrek Saar ütles, et riik toetab Rakveres teatrit ja kino, rahvamajade, kultuurikeskuste ega raamatukogude ehitus pole riigi toetatud funktsioon, vaid on kohaliku omavalitsuse ülesanne. Täiendav toetus puudutab aga galeriisid. “Sellest tulenevalt oli Rakvere linnavolikogul siiamaani ühene arusaam, mida kinnitasid nii linnapea kui ka abilinnapea, et soovitakse Pärdi majaga edasi minna. Rakvere linn ja Eesti riik sõlmisid hea tahte leppe, kus vahendid, mis saadi muuseumile vana linnavalitsuse hoone ostmise kaudu, pidid minema selleks, et kavandada Pärdi keskusesse nüüdisaegset galeriid, kus peaksid olema kõik võimalused hinnalise kunsti eksponeerimiseks,” tuletas minister meelde vaidlemise õhinas ununenud aspekti. Saar märkis, et Keskväljakule plaanitava keskuse puhul peaks otsima funktsiooni, miks erasektoril oleks huvi sellesse panustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles