Esilinastus noore filmitegija müstiline fantaasiateos

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läinud nädalal esilinastus Rakvere teatri väikeses saalis kohaliku noore filmitegija Karl-Ander Paisi lühifilm "Oblivious" ("Unustuses").

Läinud nädalal esilinastus Rakvere teatri väikeses saalis kohaliku noore filmitegija Karl-Ander Paisi lühifilm "Oblivious" ("Unustuses").

Õhtu pakkus suurel hulgal meeltülendavaid emotsioone, mis kulmineerusid hiljem ametlikul järelpeol teatrikohvikus.

Lühifilm "Oblivious" on fantaasiarikas lugu Annast, kes on otsustanud rabeleda välja argipäevast ja kolida materialistliku ühiskonna eest sügavale metsa. Rahuliku ja loodusekeskse elu asemel ootavad Annat aga ees sündmused, mida keegi eales ette kujutada poleks osanud.

Lühifilm kompab Eesti metsadest ja folkloorist inspireeritud müstika piire, haarates endaga samal ajal kaasa inimlikke tundeid, soove ja käitumisviise.

Glamuursele punase vaiba üritusele saabujaid ootas ees üsna isemoodi esilinastuse kogemus. Kellele oli see esimene kord, kellele juba mitmes esilinastus, kuid tavalist kinoseansi moodi üritust külalised näha ei saanud.

Selleks õhtuks oli väikese maja eesruumidesse püstitatud filmi sisust inspireeritud kujundusega maailm. Nii püüti tuua killukest loodust kivist seinte vahele, et anda edasi filmi õhustikku. Esimesena tervitas külalisi fuajeesse püstitatud suur telk, mida filmis kasutati peategelase elukohana. Külaliste saabumist saatis Toomas Rannu lõbus mandoliinimäng.

Ürituse raames oli võimalus vaadata ka näitust võtteperioodi telgitagustest, väljapanek asus täiesti pimedas ruumis, taustaks öised loodushelid, ja liikuda sai seal ainult taskulambi valgel.

Õhtut täitis rikkalik tantsulis-muusikaline kava, enne lühifilmi esimest vaatamist tervitas külalisi pooletunnine eelprogramm. Kõigepealt esitas improvisatsioonilise tantsunumbri Helis Hämarsalu, kes mõjus hingemaailmast pärit haldjana. A cappella lauluga astusid üles Ulrika Saar, Elisabeth Tiffany Lepik, Miina Roost, Margareth Villers ja Liisa Lehtpuu. Eelprogrammi lõpetas mõnusa kitarrimuusikaga Rauno Jaaska.

Sellele järgnes õhtu oodatuim osa. Kõlas kolm kutsungit, külastajatele avanesid väikese saali uksed ning verivärske fantaasiafilm "Oblivious" oli valmis esimest korda suurel ekraanil jooksma. Linateos kestis veidi üle 40 minuti, kohapeal viibinute sõnul lendas aeg palju kiiremini.

Filmi tegevustik oli põnev ja kiskus kaasa elama, kuid teos oli ka väga sügavasisuline ja andis hulgaliselt mõtteainet.

Lisaks reedesele esilinastusele oli võimalik lühifilmi näha pühapäeva õhtul kodukohvikute päeva raames toimunud VegCinema kohvikus koos Rakvere gümnaasiumi filmifestivali parimate teostega. Millal järgmisena "Oblivioust" Eestis näha võib, produtsendid öelda ei osanud, kuid täpsustasid, et soovivad teosega osaleda rahvusvahelistel lühifilmifestivalidel, ning kinnitasid, et film lastakse internetis müüki alates 15. juulist.

Filmi režissöör ja stsenarist Karl-Ander Pais on korraldanud Rakvere gümnaasiumi filmifestivali aastatel 2011–2014.

Tema portfoolios on üle kahesaja eri formaadis videoteose (sealhulgas viis lühifilmi ja kolm muusikavideot). "Oblivious" on nii produktsioonilt kui ka finantsiliselt tema kõige suuremalt ette võetud teos.

Karl-Ander Pais on töötanud aastakese Islandil ühes filmiproduktsiooniettevõttes assistendina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles