VKG analüüsib uuesti aherainekillustikust püramiidlinnaku ehitamist

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG tehas.Pilt on illustratiivne.
VKG tehas.Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Viru Keemia Grupp (VKG) analüüsib riigikohtu reedese aherainekillustiku otsuse valguses uuesti püramiidlinnaku ehitamise otstarbekust; aherainekillustiku jäätmena klassifitseerimine muudab linnaku ehitamise kallimaks.

"On hea, et nüüd on vähemalt olemas õiguslik seisukoht antud teemas. See otsus tehti alles täna, seega võtame praegu aega otsusega tutvumiseks," ütles VKG suhtekorraldusjuht Irina Bojenko BNS-ile.

"Kohe saan niipalju öelda, et otsus suures pildis meie tänast tööd ei mõjuta, sest taaskasutame Ojamaa kaevanduses tekkivat aherainet täeis ulatuses teistes projektides," lisas Bojenko.

Riigikohtu hinnangul on põlevkivi kaevandamisel tekkiv aherainekillustik jääde, mitte kõrvalsaadus, kui ettevõte ei teeni selle müügi pealt tulu ja soovib aherainekillustikku kõrvalsaaduseks kvalifitseerides vähendada sellelt tekkivat saastetasu.

Põlevkiviettevõte Viru Keemia Grupp (VKG) grupp tahtis põlevkivi kaevandamisprotsessil tekkivsta aherainekillustikust rajada Aidu aheraine püramiidlinnaku. VKG sõlmis kohaliku omavalitsusega lepingu püramiidide rajamiseks, mille alusel katab ettevõte ehitustegevusega seotud kulud.

Keskkonnaamet ei olnud nõus VKG lähenemisega kvalifitseerida aheraine kõrvalsaaduseks, vaid otsustas, et tegemist on siiski jäätmetega. VKG vaidlustas keskonnameti seisukohad kohtus, kaotas esimeses astmes, võitis teises ja kaotas reedel lõplikult riigikohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles