Vigursaagija on täitnud Paasvere külas kodumaja ümbruse puukujudega

Peep Linno
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummikupuu maantee ääres, peremees ja näkineid kotkaste all, konn välikemmerg Bellergiine ees ja magav draakon. Vigursaagija õue igast nurgast vaatab välja mõni loom või multifilmitegelane.
Kummikupuu maantee ääres, peremees ja näkineid kotkaste all, konn välikemmerg Bellergiine ees ja magav draakon. Vigursaagija õue igast nurgast vaatab välja mõni loom või multifilmitegelane. Foto: Peep Linno

Vinni-Pajusti ja Avinurme gümnasistidele tööõpetust ning töö- ja tehnoloogiaõpetust õpetav Rein Leichter tegeleb juba üle kümne aasta vigursaagimisega. Ta täiendab end igal aastal ja annab õpitut edasi teistele Lääne-Virumaa tööõpetuse õpetajatele. Selle kõrvalt on tema koduaed täitunud saetud kujudega.

Tõsisem huvi tekkis Leichteril vigursaagimise vastu 11 aastat tagasi. “Huvi oli varemgi, aga kuna töötan tööõpetuse õpetajana, pakuti koolitust Kärdlas,” rääkis Leichter. “Paar aastat ei julgenud sinna minna, kuna ei teadnud taset. Omal käel sai proovitud lillekastide ja õuetooli lõikamist.”

Kärdlas esitatakse osalejatele igal aastal uued õppeprogrammid. “Eks see rohkem iseõppimine on, õpetaja annab näpunäiteid ja soovitab.” Rein Leich­teri sõnul on kõige keerulisem inimfiguurile nägu lõigata. “Seal on nii väikesed osad, ei mahu saeotsaga hästi tegema.” Sel suvel alustas Leichter lisaks pillimeisterdamise õpinguid ja osaleb ka Kadrinas kandlevalmistamise koolitusel. “Muusikast ei tea ma midagi, aga pille võiks ju proovida teha,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles