Galerii: Võidupühaparaad Rakveres – 1000 paraadilist ja palju pealtvaatajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi õues on kraade vaid 11 ja tuuleiilid külmad ja tugevad, oli Rakvere ringtee ümber kogunenud palju rõõmsaid ja isamaameelseid inimesi. Paljudel on käes rahvuslipud, et elada kaasa võidupühaparaadil rivis seisvale 1000 inimesele. 

Võidupühaparaad oli president Kersti Kaljulaidi ametiaja esimene. President ütles, et jäi toimunuga rahule. Üks tuletoojate paar tekitas ka pisut segadust. Tule presidendilt kätte saanud, ütlesid nad: "Tänan, härra president!" Publikus tekitas selline tänuviis igatahes elevust.

President Kersti Kaljulaid rääkis oma kõnes, et julgeolek algab igaühest endast. "Igaüks vastutab oma lähedaste ja kogukonna eest ise, sest nii säilib Eestil iseseisev roll ka kriisiolukorras, olgu selleks õnnetus, looduskatastroof või oht julgeolekule. Kõik peavad teadma, kuidas ennetada õnnetusi ja kuidas käituda, kui õnnetus on siiski juhtunud," kõneles president Kersti Kaljulaid.

Kaitseliidu korraldatud paraadil oli 1000 paraadilise seas kaitseväe üksustest kohal taktsammu hoida aitav kaitseväe orkester.

Paraadil rivistusid üles üksused pea kõikidest Kaitseliidu malevatest, naiskodukaitse kompanii ning kodutütarde ja noorkotkaste kompanii. Kutsutud olid ka külalisüksused Eestist ja liitlased USA-st, Suurbritanniast ja Prantsusmaalt. Samuti inimesed Kaitseliidu sõsarorganisatsioonidest  Leedust, Lätist, Soomest ja Taanist.

Riviüksuste relvastuses oli automaadid AK-4 ja kuulipildujad MG3. Tankitõrjerelvad on Mercedes-Benz Unimogidel ning miinipildujad Unimogi veokite kastis.

Seekordsel paraadil oli võimalus näha noorkotkaste ja kodutütarde välivormi, mis võeti kasutusele sel aastal ja on mõeldud välitegevuses.

Esimest korda võidupühaparaadil kõnet pidanud Kaitseliidu ülem kindralmajor Meelis Kiili rääkis oma kõnes liitlaste olulisusest ja rõhutas õigust olla vaba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles