Uuring ennustab keskerakonna edu kohalikel valimistel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Meelis Meilbaum

Kui juunis toimuksid kohalike omavalitsuste valimised, siis võidutseksid neil keskerakond ning kohalikud valimisliidud ja üksikkandidaadid, selgus BNS-i ja Postimehe tellimusel uuringufirma Kantar Emor juuni keskel tehtud uuringust.

Keskerakonna poolt hääletaks kohalikel valimistel 27 protsenti, valimisliitude ja üksikkandidaatide poolt annaks hääle 25 protsenti vastanutest, selgus küsitluse tulemustest.

Kantar Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles Postimehes, et kohalike valimiste eel on keskerakonna toetus taastunud ja praegused erakondade eelistajate proportsioonid on ligilähedased aasta alguse seisuga.

"Viimaste kuude tulemuste ebastabiilsus viitab võimalusele, et eelistuste proportsioonid võivad oluliselt muutuda ka lähitulevikus," märkis Voog. "Eelkõige sõltuvad eelistuste proportsioonid keskerakonna tähtsusest valimiste eel. Kui osa tuntud keskerakondlasi peaks Tallinnas kandideerima erakonnavälises nimekirjas, siis võib keskerakonda oodata palju suurem langus, kui see oli mais," lisas ta samas.

Postimees toob võrdluseks, et kui veebruaris toetas keskerakonda Tallinnas 46 protsenti küsitlusele vastanutest, siis mais 39. Nüüd on toetus tõusnud 44 protsendile.

"Ka teiste erakondade tulemus sõltub paljuski sisemisest ühtsusest ehk sellest, kuivõrd suudetakse vältida suuremates omavalitsustes oma erakonna liikmete kandideerimist erakonnavälistes nimekirjades," märkis Voog.

Uuringu tulemuste kohaselt järgnevad üle riigi keskerakonnale reformierakond 19 protsendi, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 11 protsendi, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 9 protsendi ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 5 protsendiga.

Tallinnas juhib keskerakond ülivõimsalt 44 protsendiga, järgnevad reformierakond 15, valimisliidud või üksikkandidaadid 12, sotsiaaldemokraadid 11, EKRE 9 ja IRL 5 protsendiga.

Eestlastest toetab valimisliite ja üksikkandidaate 32 protsenti, reformierakonda 24, EKRE-t 14, SDE-d 11, keskerakonda 8 ja IRL-i 7 protsenti. Muukeelsetest toetab keskerakonda 68, SDE-d 11, valimisliite ja üksikkandidaate 9 ning reformierakonda 8 protsenti vastanutest, teised erakonnad venekeelsetelt valijatelt toetust ei saaks.

Suuremates linnades peale Tallinna on kõrgeim toetus keskerakonnal – 29 protsenti, talle järgnevad reformierkond 25, valimisliidud ja üksikkandidaadid 20, SDE 11, EKRE 7 ja IRL 2 protsendiga.

Maa-asulates on suurim toetus valimisliitudel ja üksikkandidaatidel – 38 protsenti, järgnevad reformierakond 20, keskerakond 14, EKRE 12, SDE 8, IRL 5 protsendiga.

Uuringufirma Kantar Emor 9.–16. juunini veebiiintervjuude teel tehtud küsitluses osales 1330 alalist elanikku vanuses 16–74 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles