Koer, grillimine ja kondid

, loomaarst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudele koertele võib tugevalt maitsestatud liha- ja kondisöömine halvasti lõppeda.
Paljudele koertele võib tugevalt maitsestatud liha- ja kondisöömine halvasti lõppeda. Foto: Georg Kõrre/Postimees

Suvel on inimestel kombeks veeta palju aega vabas õhus grillides. Tihtipeale soovitakse valmistatud einet jagada oma neljajalgse sõbraga ja nii rändabki mõni grillliha- või konditükk laualt lemmiku suhu. Paljudele koertele võib aga tugevalt maitsestatud liha- ja kondisöömine halvasti lõppeda. Lihtsamatel juhtudel võib asi piirduda kergekujuliste seedeprobleemidega.

Vanasti oldi – ja ollakse veel praegugi – arvamusel, et kont on üks õige koeratoit või maiuspala. Sellise väite võiks õige mitmel moel ümber lükata. Loomakliiniku igapäevatöös näeme sageli seda, millist kurja kont koerale teha võib, alustades kergekujulistest seedehäiretest kuni operatsiooni nõudvate vaevusteni välja. Kõige tavalisem probleem kondisöömise järel on kõhukinnisus. Kondimass soolestikus muutub väga kõvaks ja tihkeks ning koer ei ole võimeline seda iseseisvalt väljutama. Sümptomiks on sage punnitamine mitte midagi väljutamata.

Õigeaegse pöördumise korral piisab klistiirist. Halvematel juhtudel on soolesisu nii kivistunud, et tuleb välja opereerida. On ka juhtumeid, kus aplamad koerad on liialt suure konditüki alla neelanud ja see on seedekulglasse lihtsalt kinni jäänud. Sellisel juhul ei aita miski muu kui operatsioon. Samuti tasub meeles pidada fakti, et kondid seedekulglas ei lagune. Need liiguvad soolestikus sellistena, nagu loom need alla neelas. Kondikillud ja -tükid on tihtipeale teravaservalised. Soolestikus liikudes võivad need soolt vigastada ja hullematel juhtudel läbi sooleseina torkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles