Öölaulupidude juubelist ja suurtest alg(at)ustest

Jaanus Nurmoja
, Dirigent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Nurmoja.
Jaanus Nurmoja. Foto: Arvet Mägi

Öölaulupidude teema juurde jõudsin aga hiljuti juhuslikus Facebooki-vestluses inimestega, kes nende sünnis 1987. aastal osalised olid.

Kas teate, millisest Tallinnas toimunud suursündmusest möödus äsja 30 aastat? Vastus: esimestest öölaulupidudest. Jah, esimesed Tallinna vanalinna päevade öölaulupeod polnud mitte need 1988. aasta omad, mis tollasele protsessile laulva revolutsiooni nime andsid, vaid need, mis toimusid spontaanselt aasta varem, juunis 1987, ja mis toona meedias sootuks maha vaikiti ning hiljem peaaegu unustati. Põgusalt meenutati öölaulupidude päris algust alles 2008. aastal seoses laulva revolutsiooni 20. aastapäevaga.

Pean muidugi tunnistama pattu: vähe sellest, et olin tol 1987-ndal sunnitud päriselu asemel nõukogude militaarelu elama ega saanud kuidagimoodi olla neile sündmustele tunnistajaks, ka need 2008. aasta meenutused jäid minu tähelepanuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles