Kunda linnapea ühines kultuuriinimeste murega

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Veski.
Kaido Veski. Foto: Meelis Meilbaum

Eile esitasid riigikogule pöördumise kultuuriinimesed ja tudengid, teiste seas ka Kunda linnapea, rahvateatri näitleja ja kodanikuaktivist Kaido Veski.

Pöördumise ajendiks on õiguskaitseorganite kummaline ükskõiksus tavainimeste elementaarsete põhi- ja inimõiguste kaitsmisel ning teisalt veider kergekäelisus juhul, kui riik ise ilma kannatanuteta asjas läheb tavainimese põhiõigusi riivama. Kaido Veski rääkis, et tema ühines pöördumisega eelkõige murest meie õigusriigi olukorra pärast, mitte otseselt oma ameti tõttu.

Pöördumises on näide, kuidas riigikohus keeldus uuesti läbi vaatamast eluaegset vanglakaristust kandva Anatoli Nikolajevi kohtuasja. Nikolajevi suhtes olid tõendid sedavõrd nõrgad, et isegi riiklik süüdistaja palus ta kohtus õigeks mõista. Ometi mõistis Viru maakohus mehe eluks ajaks vangi. Samas tiriti kirjanik Kaur Kender kohtu ette õudusnovelli kirjutamise eest ning hoolimata esimese astme õigeksmõistvast otsusest jätkab prokuratuur kiusuajamist. Prokuratuur põhjendab edasikaebamist “õigusliku uudishimuga”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles