Mõisamängud baltisaksa muusikakultuuriga

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sagadi mõis.
Sagadi mõis. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kammermuusikute suvefestival unustatud mõisates toob sel aastal kuulajateni unikaalsed teemad: kontserdikavad on seotud baltisaksa muusikakultuuriga ning mõisate-kontserdipaikade ajalooga.

Virumaal algab festival loeng-kontserdiga “Sagadi mõisa Mozart” 5. juulil kell 20 Sagadi mõisas, kus esinevad Alexis Roussine (viiul, Prantsusmaa), Diana Liiv (klaver), Tõnu Kalm (klarnet), Olga Raudonen (tšello), ja Andre Hinn (klaver) ning kõneleb muusikateadlane Heidi Heinmaa. Kavas on Mozart, Gabler, Brahms, Grimm.

Kontsert “Sagadi mõisa Mozart” on 8. juulil kell 12 Lasila mõisas ja kell 15 Muuga mõisas. Seal musitseerivad Tõnu Kalm (klarnet), Olga Raudonen (tšello) ja Andre Hinn (klaver), muusikaloost räägib Heidi Heinmaa. Kavas on Mozart ja Gabler.

Kontserdikava “Torma mõisapreili Elisabeth von Schultz”, kus astuvad üles Annaliisa Pillak (metsosopran) ja Kadri-Ann Sumera (klaver) kõlab 8. juulil kell 12 Maidla mõisas ja kell 17 Jäneda mõisas. Esitamisele tuleb Adaïewsky, Korngoldi ja Wagneri looming.

Kammermuusikute suvefestival unustatud mõisates toimub juba üheksandat korda. Sellel suvel baltisaksa muusikale keskendunud festival aitab säilitada ja publikuni tuua kontserdipaikade kultuuripärandit.

Lisaks Haydnile, Mozartile, Beethovenile ja teistele kammermuusika kullafondi kuuluvatele heliloojatele kõlab kontsertidel ka Eestis 19. sajandil tegutsenud heliloojate – Pärnumaal sündinud Julius Otto Grimmi, Oleviste kirikus organistina töötanud Heinrich Stiehli, Sagadi mõisas koduõpetajaks olnud ja kontsertpianistina silma paistnud Christoph August Gableri ning Põltsamaal ja Tartus tegutsenud Johann Friedrich La Trobe ja teiste muusika. Tähendusrikas koht on kavades ka eesti klassikute loomingul, kelle kujunemises mängis rolli baltisaksa kultuuri mõju.

Koostöös “Unustatud mõisate” külastusmänguga toimuvad kontserdid põhiliselt mängus osalevates mõisates suvistel külastuspäevadel. Ajaloolises hubases õhkkonnas kohtuvad mõisalood, mängud ja kõrgetasemelises esituses klassikaline muusika, tehakse giidiga jalutuskäike, avatud on näitused ja kohvikud, samuti töötoad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles