Paadimeistrid elustavad Põhja-Eesti puupaadikultuuri

Peep Linno
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesest põlenud paadikeret  viimistlenud meeskond oli pärast värvimist tulemusega rahul.
Päikesest põlenud paadikeret viimistlenud meeskond oli pärast värvimist tulemusega rahul. Foto: Peep Linno

Juunis Viinistul ühe puupaadi renoveerinud ja üle värvinud paadimeistrid on seda usku, et nende tegevusest võiks sündida puupaadifännide klubi või kogukond, kes taaselustab Põhja-Eesti paadiehituse traditsiooni. Kümmekond huvilist töötas paadi kallal üle nädala, et õppida restaureerima vanu puupaate ja ka uusi ehitama.

Koolitus toimus Viinistu külas ja Mohni saarel, kus õpitoas osalejad renoveerisid ühe Jaan Manitski vana, umbes 1960-ndatel ehitatud kuue ja poole meetri pikkuse purjepaadi ning tõrvasid punaseks. Ka paadi sisemus vajas remonti, sest alus oli kaua päikese käes kuivanud.

Ürituse korraldanud keskkonnaameti poolse eestvedaja Ave Pauluse sõnul oli paat hea õppevahend. “Selline risu, et paras õpe, kõik vead olid tal olemas,” ütles Paulus. Tõrvavärviga katmisel kasutati ajaloolisi võtteid ja korrastati kaheksa kaart, mis olid kehvas seisukorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles