Kolumn: Raki veri 1

Jüri Lainevoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Lainevoog.
Jüri Lainevoog. Foto: Meelis Meilbaum

Kus tahes Rakverest tagasivaatavalt kirjutatakse, ei saada mööda pärimusest linna nime tekkimise kohta. Mäletate küll: Kalevipoeg lõi vana pahalase koera jalaga, mispeale loom hinge heitis ning juhtunut jäi meenutama “Raki vere paik”. Kuid milline on vana jutu enda taust ja mida seni tähelepanuta jäänut see sisaldab?

Kui reeglina leidub rahvaluulekogudes muistendeist mitu versiooni ja lisaks veel info, kelle suust on lugu kirja pandud, siis siin paistab olevat tegu ainukordselt 1902. aastal Jakob Hurda kogusse jõudnud teabega, mille saatja oli ühtlasi algallikas. Mõlemas rollis A. Treumann.

Praeguseks täiesti unustusse vajunud (avalikes kirjandusloolistes andmebaasides pole ta sünniaastatki) Aleksander Treumann/Treimann oli Hurda korrespondentide hulgas tähelepanuväärne kuju, kes vääriline asuma samas nimistus kõigi tuntud 19. sajandi rahvusliku ärkamise osalistega. Tema teatmeteostest puuduva biograafia võiks lühivormis esitada nii:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles