Vinni vallas surid mesinikul pea kõik lennumesilased (1)

Peep Linno
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spetsialistid võtavad tarudest proove, et selgitada mesilaste massilise suremise põhjust.
Spetsialistid võtavad tarudest proove, et selgitada mesilaste massilise suremise põhjust. Foto: Marianne Loorents

Vinni vallas Inju külas hakkasid mesilased sel nädalal pärast ümbruskonna rapsi- ja viljapõldude pritsimist massiliselt surema. Maire Valtini sõnul ei ole ta kogu oma kahekümneaastase mesinikustaaži jooksul sellist pilti näinud.

OÜ Artocarpus juhi Maire Valtini sõnul pritsiti põlde ööl vastu neljapäeva ja suremine algas neljapäeva hommikul kella kümne paiku. “Tarumesilasi veel on, kes hauet toidavad, aga töömesilased on praktiliselt kõik surnud, pilt on kurb,” rääkis Valtin. “Tarude ees oli palju surnuid, ja kui tõstsime taru lahti, oli neid seal paks kiht.”

Valtini sõnul lendavad tarude ümber praegu mõned allesjäänud mesilased, kes võivad olla hoopis surnud lennumesilasi asendavad noored mesilinnud. “Kui vanad mesilased ära surevad ja lennumesilasi ei ole, peavad perele toitu otsima nooremad, kes ei ole korjeks valmis. Siis jäävad lapsed tarus hooldamata, ja kui nemad välja lähevad, see taru hääbub,” kõneles Maire Valtin ja lisas, et ellujäänud peavad veel ka surnud mesilased tarust välja kandma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles