Suvisel seakatku kõrghooajal on oluline koostöö

Peep Linno
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead. Pilt on illustratiivne.
Sead. Pilt on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents

Suvekuud on sigade Aafrika katku puhangute kõrghooaeg, mistõttu on oluline koostöö nii siseriiklikul kui ka rahvusvahelisel tasandil, ütles maaeluminister Tarmo Tamm tänasel kohtumisel seakasvatajatega.

"Eestis on sel aastal esinenud kaks sigade Aafrika katku juhtumit kodusigadel, millest mõlemad olid piirkonnas, kus metssigade populatsioon on jätkuvalt kõrge. Seakatk levib metsast farmi ja seepärast tuleb riski vähendamiseks oluliselt piirata metssigade populatsiooni. Selles osas on konkreetne strateegia keskkonnaministeeriumiga kokku lepitud ning seda ka täidetakse,” ütles maaeluminister Tarmo Tamm. "Samuti peavad kõik seakasvatajad eriti hoolikalt järgima bioohutusnõudeid ja vajadusel rakendama topeltkontrolli, kuna on ilmselge, et riskid on väga suured. Rõhutan, et järeleandmisi olla ei saa ning pingutada tuleb kõigil.”

Kohtumisel andsid veterinaar- ja toiduamet ning teadlased informatsiooni sigade Aafrika katku alasest olukorrast ja kasutusele võetud meetmetest. Veel kord arutati, kuidas edaspidi uusi taudijuhtumeid vältida.

Olulisemad sõnumid kohtumiselt olid bioohutusnõuete järgimise olulisus, metssigade populatsiooni vähendamine, teavitustegevus farmerite seas ja erinevate osaliste kaasamine olukorra parandamisse. Sealjuures rõhutas minister bioohutusnõuete üheselt arusaadavaks muutmise tähtsust. Kerkinud kitsaskohtadele lahenduste leidmisel tehakse komisjonides koostööd vastavate institutsioonide ja ettevõtjate vahel.

Kohtumisele maaeluministeeriumi väikesesse saali olid kutsutud veterinaar- ja toiduameti, Eesti Maaülikooli, Eesti Tõusigade Aretusühistu nõukogu, AS HKScan-i, Viru Lihaühistu, Hinnu SF-i, Atria Eesti AS-i, Valjala Seakasvatuse OÜ ja Eesti Põllumajandus–Kaubanduskoja esindajad.

 Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA infotelefonile 605 4750.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles